- Vstopnih točk ostaja 16 in so operativne

- Druga smrtna žrtev zaradi koronavirusa 

- Zagotovljeno jemanje brisov v domu starejših

»V tem trenutku bi težko trdili, da je nekdo umrl zgolj zaradi okužbe s covidom-19. Obe osebi, ki sta doslej umrli v Sloveniji, sta bili stari okoli 90 let in sta imeli druge spremljajoče bolezni,« je v izjavi za javnost povedal minister za zdravje Tomaž Gantar. Kot je izvedela STA, je danes umrla 90-letna oskrbovanka doma starejših v Metliki, ki je imela več pridruženih bolezni. Minister za delo Janez Cigler Kralj pa je dejal, da bodo brise oskrbovancem v domovih za starejše mobilne ekipe jemale kar tam. »To je pomembno z vidika oskrbovancev, ki so večinoma starejše osebe, ki mogoče imajo že kakšne druge bolezni, morda so nepokretne, dementne in je posledično vožnja v zdravstvene domove zelo naporna. Včasih se to namreč dogaja tudi sredi noči in se želimo temu izogniti. Organizirane bodo ekipe, ki bodo jemale brise v domovih za starejše,« je pojasnil Cigler Kralj. Zatrdil je, da centri za socialno delo zagotavljajo pomoč družinam v stiski, pomagajo tudi humanitarne organizacije in ponudniki brezplačnih obrokov. »Na humanitarnih organizacijah, kot sta Rdeči križ in Karitas, pa je moč zaprositi za dodatne prehranske obroke. Se pa tudi lokalno organizirajo ponudniki brezplačnih obrokov, tako da bi tudi otroci in socialno šibkejši dobivali ustrezno pomoč. Obrnite se na lokalne centre za socialno delo,« je pozval.

Po epidemioloških podatkih, ki jih je NIJZ prejel danes do 10. ure, 144 obolelih prihaja iz osrednjeslovenske regije, 73 iz savinjske, 57 iz jugovzhodne Slovenije, 37 iz podravske, 28 iz gorenjske, 16 iz koroške, 13 iz primorsko-notranjske, 11 iz pomurske in obalno-kraške, šest iz goriške ter po pet iz posavske in zasavske regije. Minister za zdravje je danes dodal, da je število okuženih zagotovo višje.

Največ okuženih med občinami je še vedno v Ljubljani, skupaj 92, sledita Šmarje pri Jelšah (45) in Metlika (25). Število okuženih se je v Ljubljani od sobote povečalo za sedem, v Šmarju pa za štiri.

Šest obolelih je tujih državljanov. Med obolelimi je 201 ženska in 211 moških. Doslej je zaradi covida-19 v Sloveniji umrl en človek, to je bil že pred dnevi starejši oskrbovanec metliškega doma upokojencev.

Največ obolelih je v starostni skupini od 30 do 49 let, skupaj 138. Najmanj jih je v skupini do 15 let, in sicer 22.

V UKC Maribor hospitaliziranih deset bolnikov

Iz UKC Maribor so prek twitterja sporočili, da je pri njih hospitaliziranih deset bolnikov s koronavirusom, od tega sta dva na intenzivni negi. Priključena sta na respirator, njuno stanje je stabilno. Od osmih bolnikov na oddelku eden potrebuje dodatno oskrbo s kisikom. V soboto so dva bolnika odpustili, enega pa na novo sprejeli.

Rezultati drugega kontrolnega testa na okužbo s koronavirusom treh njihovih zaposlenih, ki so v samoizolaciji, so bili negativni. Vsi trije se bodo lahko vrnili na delo, so še dodali.

V Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah novi okuženi

V Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah so v soboto testirali 31 zaposlenih in pet stanovalcev, okužbo z novim koronavirusom pa so potrdili pri štirih stanovalcih, vsi testi zaposlenih so bili negativni. Število okuženih stanovalcev se je tako glede na soboto povečalo za štiri, med zaposlenimi pa ni bilo novih okužb.

Oboleli sostanovalci so izolirani v ločenih prostorih, ki so urejeni v skladu z navodili. Organizacijo dela in ureditev prostorov je posebej pohvalil tudi infektolog iz celjske bolnišnice.