Številke so za Italijo malenkost opogumljajoče, saj so v soboto zabeležili rekordnih 793 smrtnih primerov. A še vedno raste število okužb. Našteli so jih že skoraj 60.000. Kitajske oblasti so se zaradi širjenja okužb iz tujine odločile, da bodo vse mednarodne potnike, ki prihajajo v Peking, s ponedeljkom preusmerili na 12 vstopnih točk, in sicer na letališča Šanghaj Pudong, Nanjing, Tianjin, Dalian, Qingdao, Xi'an, Shenyang, Zhengzhou, Taiyuan, Hohhot in Shijiazhuang.

Od tam se bodo lahko ljudje, če bodo izpolnjevali pogoje za karanteno, vkrcali na letala v prestolnico, poroča nemška tiskovna agencija dpa, ki navaja kitajske oblasti.

Največ uvoženih primerov, 13, so danes zabeležili prav v Pekingu. Doslej je na Kitajskem za novim koronavirusom umrlo 3261 ljudi.

V Španiji v enem dnevu 30 odstotkov več smrti

V Španiji so danes zabeležili 394 novih primerov smrti zaradi novega koronavirusa, s čimer se je število smrtnih žrtev v tej državi povzpelo na 1720. Število smrtnih žrtev se je tako v enem samem dnevu povečalo za 30 odstotkov. Španija je druga najhuje prizadeta država v Evropi po Italiji.

Za skoraj 15 odstotkov se je povečalo tudi število potrjenih primerov okužbe z novim koronavirusom, in sicer za 3646 na 28.572, je sporočilo špansko ministrstvo za zdravje. Opozorilo je, da bo število okuženih v prihodnjih dneh zagotovo še naraslo.

Meje na Češkem bodo zaprte še šest mesecev ali več

Češka načrtuje, da bodo njene meje zaradi pandemije novega koronavirusa še več mesecev zaprte, je povedal vodja češkega kriznega štaba za boj proti koronavirusu Roman Prymula. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa to pomeni najmanj pol leta ali celo več.

Tujci bodo sicer v tem času lahko zapustili državo, a se ne bodo smeli vrniti, je v pogovoru za televizijo Prima pojasnil epidemiolog Prymula.

V Srbiji od sobote 17 novih primerov

V Srbiji so od sobote popoldne našteli 17 novih primerov okužbe z novim koronavirusom in jih imajo sedaj že 188. Vendar so skupno doslej naredili le 700 testov, kar pomeni, da je realno število okužb precej višje.

Srbske oblasti se trudijo širjenje virusa zajeziti z drakonskimi omejevalnimi ukrepi za prebivalstvo, tudi s policijsko uro. Večji problem predstavljajo Srbi, ki se vračajo v domovino, tudi bolni, da bi imeli na voljo državno zdravstveno oskrbo.

V Bosni in Hercegovini policijska ura

V Bosni in Hercegovini so policijsko uro začeli izvajati že minulo noč. V Federaciji BiH je tako prepovedano zapustiti domove med 20. in 5. uro. V Republiki srbski pa bodo to prepoved začeli izvajati z današnjih dnem. V celotni državi so sicer doslej našteli že 94 potrjenih primerov okužbe z novim koronavirusom.

V Severni Makedoniji v boj proti koronavirusu tudi vojska

Vlada Severne Makedonije je na pomoč v soočanju z epidemijo koronavirusa v državi poklicala tudi vojsko. Kot je povedala obrambna ministrica Radmila Šekerinska, bo vojska prevzela varovanje meja, pomagala policiji pri nadziranju izvajanje karantene in policijske ure v mestih, pa tudi pri varovanju pomembnih objektov, kot sta vlada in parlament.

Iran zavrača pomoč ZDA za boj proti koronavirusu

Iranski vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej je v televizijskem nagovoru državljanom danes dejal, da Iran pomoči za boj proti novemu koronavirusu ne bo nikoli sprejel od »sovražnih in šarlatanskih« ZDA. »Nihče vam ne zaupa. V našo državo lahko prinesete zdravilo, ki bo ohranilo virus in preprečilo njegovo izkoreninjenje,« je dejal.

Ameriški predsednik Donald Trump, ki je do Irana zaradi njegovega jedrskega programa sicer zelo kritičen in je proti Teheranu uvedel tudi sankcije, je državi konec februarja ponudil pomoč v boju proti koronavirusu, če bo državno vodstvo prosilo za to. Hamenej je ponudbo zavrnil.