Hrvaško je ob 6.23 uri stresel močan potres z magnitudo 5,1, epicenter je bil sedem kilometrov od prestolnice na globini desetih metrov.

Direktor pediatrične bolnišnice Goran Roić je za televizijo N1 zanikal prvotne navedbe glede smrti 15-letnega otroka. Deklica je namreč v kritičnem stanju in se borijo za njeno življenje. »Zelo hitro po prvem potresu so v bolnico z rešilcem pripeljali 15-letno dekle. Ob prihodu smo jo oživljali, je v kritičnem stanju in na intenzivni negi.«

Še 14 oseb je po podatkih policije lažje ranjenih. Kot so dodali, so do 11. ure imeli informacije o 66 poškodovanih objektih in 23 avtomobilih. Gasilci so imeli več kot 65 posredovanj, pri čiščenju posledic pomaga tudi hrvaška vojska.

Škoda je nastala tudi v nekaj bolnišnicah, kamor trenutno vozijo lažje poškodovane Zagrebčane. Popokalo je nekaj sten, razbilo se je steklo na oknih, na pediatrični kliniki se je delno zrušil dimnik, zato bodo otroke premestili drugam. Poškodovana je porodnišnica Petrova, zato so iz nje izselili porodnice in novorojenčke. Poškodbe so nastale tudi v bolnišnici Rebro.

V osmem nadstropju v Ljubljani konkretno treslo

Potres smo čutili tudi v Sloveniji. V Dobovi, ki je na meji s Hrvaško, so slišali glasno bobnenje, tresla so se tla, s polic so popadale knjige in druge stvari. »Bila sem še v postelji, ko me je streslo. Najprej nisem vedela, kaj je. Okoli sedme ure pa še enkrat, luč na stropu se je zibala. Takrat sem raje vstala in se oblekla,« nam je povedala bralka iz Rogaške Slatine. Potres so čutili tudi v bližjem Kotju, Podčetrtku in Šmarju pri Jelšah. Škode zaenkrat še niso zaznali, so se pa občani precej prestrašili.

O zibanju postelj, miz, stolov poročajo tudi iz drugih delov Slovenije. »S partnerjem naju je potres vrgel iz postelje,« je sporočila Ana iz Novega mesta. »Zanimivo je, da sva sunke čutila še kar nekaj sekund zatem, ko sva se zbudila, kar pomeni, da je moralo kar nekaj časa trajati. Takoj me je klicala mama iz Žužemberka, ki jo je potres močno prestrašil. Čutila sem tudi drugi potres okoli sedme ure, a manj intenzivno kot prvega,« je povedala za Dnevnik in se nasmejala, da edini potresa ni čutil družinski pes.

Drugače je bilo v Ljubljani, ko je našo bralko zbudil ravno lajež njenega štirinožca. »Čutil je, da se nekaj dogaja. Skušala sem ga pomiriti, saj je bil precej razburjen. K sreči tresenje ni dolgo trajalo,« je bila vesela. »Živim v hiši v Ljubljani, spalnico imam urejeno v mansardni etaži,« je še dodala.

Jutranja budnica je pošteno prestrašila našo bralko, ki živi v enem od draveljskih blokov. »Ne vem, kako je bilo nižje, ampak v osmem nadstropju se je konkretno treslo in škripalo. Z mize se je prevrnil kup knjig. Čez nekaj minut se je v krajši obliki vse skupaj ponovilo,« je opisala svojo izkušnjo.

Preberite še:

Tudi v Ljubljani bi se rušile bolnišnice

Močnejši potres bi lahko popolnoma uničil nekatere stolpnice v središču Ljubljane

Katere stolpnice bi bilo najbolj smiselno porušiti in katere so najbolj ogrožene

Mag. Marjana Lutman: Skrajni čas je za protipotresno utrditev stolpnic

Naval na Arsovo stran je bil tako velik, da je bila ta nekaj minut zjutraj nedostopna.

Po poročanju hrvaških medijev se je Zagreb tresel kakšnih deset sekund, tako močnega potresa naj ne bi že dolgo imeli. Prebivalci so v paniki zapuščali domove in se pognali na ulice, kjer so jih pričakali odpadli kosi fasad, s streh padli strešniki, ponekod so se zidovi povsem porušili.

Na nekaterih lokacijah so zidaki pod seboj pokopali parkirane avtomobile, poškodovana je tudi zagrebška stolnica, s katere je odpadel vrh enega od zvonikov.

Od naše zagrebške poročevalke: Zgrabila sem enajstmesečno hčerko in stekla pod podboj

Pretresljiv prizor iz zagrebške porodnišnice. V strahu pred dodatnimi potresi so mlade mamice z novorojenčki v rokah nemudoma pobegnile na ulico. Zaenkrat naj bi bilo z njimi vse v redu, poškodovanih naj ne bi bilo.

Hrvaški notranji minister Davor Božinović je povedal, da je bilo v potresu poškodovanih precej starejših stavb v središču Zagreba, ki so bile grajene še po starejših standardih. Boljša pa je situacija v drugih predelih Zagreba.

Na hrvaškem ministrstvu za notranje zadeve so prek twitterja podali nekaj napotkov za Zagrebčane, ki so zaradi potresa zapustili stanovanja in se podali na ulice. »Ne hodite blizu stavb, ne glede na to ali so poškodovane ali ne. Oddaljite se od električnih kablov,« so jih opozorili na nevarnost. Obenem so dodali še, naj bodo zaradi koronavirusa eden od drugega oddaljeni najmanj en meter.

»Težko vam bo in potrebovali boste uteho, vendar bodite s člani družine ali kakšnim prijateljem, sosedom, ne več,« so sporočili iz hrvaškega štaba civilne zaščite. Tiste, ki so se umaknili iz svojih stanovanj, so še pozvali, naj se vendarle topleje oblečejo, da se ne bodo prehladili, potem pa zaradi prehladov preobremenili zdravstvo, ker se bodo bali, da imajo koronavirus. »Vzemite jakne, odeje in toplo so oblecite, ko čakate zunaj ali v avtomobilih.«

Pri nekdanji predsednici hrvaške vlade Jadranki Kosor je veliko razbitega stekla.

NEK nemoteno obratuje

Na ministrstvu za infrastrukturo so zapisali, da zaenkrat ni bilo potrebe po zaustavitvi Nuklearne Elektrarne v Krškem. »V tem trenutku ni posledic ali razlogov za zaustavitev. Isto velja za hidroelektrarne,« so pomirili. Elektrarna deluje varno in zanesljivo, je potrdila predstavnica za odnose z javnostmi Neka Ida Novak. Osebje elektrarne je preventivno pregledalo sisteme in opremo. Ugotovili so, da zaradi potresa ni bilo odstopanj ali drugih vplivov na delovanje in opremo, vse deluje normalno. Prav tako na opremi ni bilo alarmov. S tem so v elektrarni zaključili pregled in nadaljujejo z obratovanjem.

»Po prvih poročilih v Sloveniji ni resnejših posledic,« se je na twitterju odzval premier Janez Janša. V primeru potreb je Hrvaški tudi ponudil pomoč.

Slovenija bo še danes na Hrvaško poslala nujno pomoč, za katero je ta zaprosila prek evropskega mehanizma civilne zaščite. Gre za deset opremljenih šotorov za bivanje do 80 oseb s 60 posteljami in 60 spalnimi vrečami ter 20 ogrevalnimi napravami. Kot so še zapisali na ministrstvu, bo tovornjak z opremo odpeljal pozno popoldne iz skladišča civilne zaščite v Rojah.