»Odpoved bi uničila sanje 10.000 športnikov iz 206 držav in bi bila najmanj pravična odločitev,« je dejal Bach in dodal, da je zaradi zapletenosti organizacije iger preložitev izredno zahtevna naloga. »Igre niso nogometna tekma, ki se jo enostavno preloži na naslednjo soboto. Za vsako odločitev so potrebne zanesljive in jasne informacije, mi pa takih še nimamo. Seveda pa razmišljamo tudi o različnih drugih scenarijih,« trdi Nemec, nekdanji olimpijski sabljaški prvak.

Vodja nemške atletike poziva k preložitvi OI

Po številnih drugih pozivih je danes Mednarodni olimpijski komite k preložitvi poletnih olimpijskih iger pozval tudi predsednik nemške atletske zveze Jürgen Kessing: »Želim si, da bi sledili zgledu Evropske nogometne zveze in podobno. Kot so v nogometu na naslednje leto prestavili evropsko prvenstvo, bi morali tudi v Mednarodnem olimpijskem komiteju za eno leto preložiti olimpijske igre.«

Vodilne predstavnike svetovne olimpijske družine sta k preložitvi oziroma odpovedi OI v Tokiu v petek v ločenih izjavah pozvala predsednika olimpijskih komitejev Slovenije in Norveške, Bogdan Gabrovec in Berit Kjoell. Za preložitev iger za eno leto, na leto 2021, so pozvali tudi v plavalni zvezi Združenih držav Amerike. Naknadno so se pozivom pridružili tudi v francoski plavalni zvezi ter Mednarodni olimpijski komite pozvali, da naj preložijo OI v Tokiu zaradi izbruha pandemije koronavirusa.