Prvak SDS in premier Janez Janša je v svojih izjavah v zadnjem času večkrat izpostavil, da je Slovenija z ukrepi za zajezitev epidemije zamudila. »Poslušali smo, da imamo državni načrt za epidemijo, niso pa nam povedali, da je to načrt za epidemijo gripe. Poslušali smo, da imamo dovolj zaščitne opreme, v resnici pa so bila skladišča glede na potrebe praktično prazna. Niso obstajali niti seznami potreb na državni ravni, niti skupni načrti nabav, niti enotna mnenja stroke. Pričakal nas je kaos,« je dejal Janša v zadnjem videonagovoru državljanom.

Že pred tem je svojemu predhodniku Marjanu Šarcu očital tudi neodzivnost na opozorila tedanje opozicije, celo njegovih lastnih ministrov in preslabo koordinacijo z drugimi državami. Med drugim je delo prejšnje vlade opisal kot stanje, v katerem »skočiš v prazno kabino tovornjaka, ki že vozi po cesti in ga skušaš upravljati«.

Prvak LMŠ in nekdanji premier Šarec je očitke večkrat zanikal. V današnjem zapisu na facebooku pa med drugim znova izpostavil, da je vlada pod njegovim vodstvom uvedla nadzor na meji z Italijo in bila za to kritizirana s strani EU, odredila zaprtje šol in vrtcev ter razglasila epidemijo. Novi vladi na drugi strani očita, da so se »v svoji ihti delati drugače in na vsak način pokazati, kako so bolj sposobni od nas, zapletli v fiasko z maskami«.

»Po enem tednu vidimo, da niso veliki rešitelji, temveč se čedalje bolj zapletajo,« je zapisal nekdanji premier in omenil vnovično menjavo šefa vladnega urada za komuniciranje in »tekmovanje« dveh ministrov, »kdo bo prej pri tovornjaku« z maskami. »Postali so žrtve lastne propagande. Ves čas v opoziciji so nas prepričevali, kako so sposobni, da vsak velja vsaj za deset naših in bodo takoj rešili vse. No, izkazalo se je, da imajo veliko težav in glavna obramba je kriviti našo vlado,« je navedel. Znova je spomnil, da je SDS v tem času proti njemu vložila tudi tožbo zaradi navedb, da se stranka financira z madžarskim denarjem.