Nemška policija je izvedla obsežno akcijo proti »državljanom rajha« oziroma gibanju Reichsbürger, ki vztraja pri nemški državi v mejah pred drugo svetovno vojno. Operacijo je spodbudilo tudi preiskovalno novinarstvo. Televizijska mreža NDR in časnik Süddeutsche Zeitung sta namreč izbrskala, da vsaj 600 pripadnikov gibanja poseduje puške in pištole kljub prizadevanjem oblasti, da razoroži skrajneže, ki so v zadnjem času izvedli več napadov s strelnim orožjem. Odkrili so tudi, da je bilo le polovici od znanih članov skupine odvzeto dovoljenje za posest orožja ter da so nekateri oboroženi do zob.

Izdajali tudi osebne dokumente

Začetki gibanja Reichsbürger segajo v leto 1985, ko je Wolfgang Gerhard Günter Ebel, sicer nadzornik na nemških državnih železnicah, začel v Berlinu sestavljati oblastne organe na temelju weimarske ustave in se oklical za kanclerja. Njegova »vlada« se je lotila raznih dejavnosti, med drugim tiskanja svojega denarja in znamk, skrbela pa tudi za promocijo v medijih, kasneje zlasti na spletu. Obrobno gibanje je začelo dobivati širšo bazo v zadnjih letih. Po podatkih, ki jih je posredovalo nemško notranje ministrstvo, se je število njegovih članov od leta 2016 do 2018 podvojilo na skupaj 19.000, največ naj bi jih bilo na Bavarskem, okoli 3500. Pred enim desetletjem naj bi jih bilo po neuradni oceni samo okoli sto, ker Ebla kot posebneža nihče ni čisto resno obravnaval. So pa ti bili ob plačilu »takse« pripravljeni zainteresiranim »državljanom weimarske Nemčije« izdati osebne dokumente in druge državne listine.

Racija v desetih zveznih deželah

Policija je v četrtek racijo v desetih zveznih državah osredotočila na skrajno vejo tega gibanja, poimenovano Združeno nemško ljudstvo in plemena, ki so jo oblasti kot prvo znotraj gibanja hkrati prepovedale. V raciji je sodelovalo 400 pripadnikov posebnih enot, preiskali so domovanja 21 vodilnih članov ter poleg orožja zasegli propagandno gradivo in manjšo količino mamil. Notranji minister Horst Seehofer je ob tem sporočil, da imajo opraviti z »združbo, ki širi protisemitska gesla in sistematično zastruplja našo svobodno družbo«. Prepoved skupine je utemeljil tudi z njeno protiustavno držo.

Pred dvema mesecema je Seehofer podobno prepovedal neonacistično skupino Combat 18, ustanovljeno v 90. letih v Veliki Britaniji, ki pa je svojo dejavnost razširila tudi v Nemčijo in naj bi bila tam odgovorna za več napadov na imigrante. Še bolj oster boj proti skrajnim desničarjem pa je minister sprožil po morilskem napadu v Hanauu prejšnji mesec, v katerem je 43-letni morilec, spodbujen s protiimigrantsko propagando, v dveh lokalih ubil devet ljudi, pet pa jih huje ranil, preden si je po umoru matere sodil sam.