Vlada je pod grožnjo stavke danes zvečer na dopisni seji spremenila odlok o obratovalnem času prodajaln. Za trgovine, ki v pretežni meri prodajajo živila, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, je določila, da mora biti obratovalni čas vsaj od 8. do najmanj 18. ure, kar pomeni, da se bodo lahko zaprle dve uri prej, kot je bilo sprva predvideno. Hkrati je vlada določila izjemo za mikro in majhne družbe, samostojne podjetnike posameznike ter zadruge, ki bodo lahko sami določali čas odprtosti na podlagi svoje poslovne odločitve in v okviru obstoječega kadra. Med izjeme od prepovedi delovanja je dodala tudi prodajalne s hrano za živali. Odlok bo začel veljati s polnočjo.

V sindikatu niso povsem zadovoljni

Generalni sekretar Sindikata delavcev trgovine Slovenije Ladi Rožič, ki je v četrtek zaradi vladnega odloka o odpiralnem času prodajaln z živili napovedal poziv članstvu k stavki, je z odločitvijo vlade zadovoljen le delno. »Trajanje delovnega časa najmanj do 18. ure pomeni, da lahko nekatere trgovine delajo tudi dlje. Videli bomo, kaj bo to prineslo v praksi in kako se bodo trgovci vedli. Če se ne bo obneslo, bomo ukrepali,« je povedal Rožič. V sindikatu podpirajo zaprtje prodajaln ob nedeljah in prednostni vstop v trgovino ranljivim skupinam, odpiralni čas pa bi se moral po njihovem mnenju določiti ločeno po krajih, v skladu z gostoto prebivalstva, ali pa bi ga bilo treba omejiti na največ 18. uro.

Vlada je z uredbo, ki je začela veljati v četrtek, namreč določila, da morajo biti prodajalne z živili odprte vsak dan vsaj od 8. do 20. ure. Za tak ukrep so se, kot so pojasnili v vladi, odločili, da bi v čim večji meri preprečili stike med ljudmi, saj naj bi daljši delovni čas omogočil daljši časovni interval opravljanja nakupov in s tem zmanjšal koncentracijo oseb v prodajalnah. Določili so tudi, da morajo biti trgovine z izjemo bencinskih servisov in lekarn ob nedeljah in dela prostih dnevih zaprte ter da imajo med 8. in 10. uro pri vstopu v prodajalne in nakupu prednost ranljive skupine, med drugim invalidi, upokojenci in nosečnice.

O ukrepu podvomila tudi trgovinska zbornica

Sindikat je gospodarskega ministra Zdravka Počivalška že danes zjutraj pozval k pogovorom. Do dialoga ni prišlo, je pa uradni govorec kriznega štaba Jelko Kacin popoldne dopustil možnost, da bi ukrep, »če ne bo dovolj življenjski«, spremenili in skupaj s trgovci skušali najti rešitev, ki bo v korist obeh strani.

Poleg grožnje s stavko je k skrajšanju obveznega odpiralnega časa verjetno precej prispevala tudi Trgovinska zbornica Slovenije (TZS). Njena predsednica Marija Lah je namreč danes povedala, da bodo trgovci sicer napeli vse sile, da bi spoštovali vladni odlok, vendar pa verjetno ne bodo mogli dolgo vztrajati. Kot je dejala, je že zdaj kar nekaj trgovin, ki ne morejo zagotoviti tako dolgega odpiralnega časa.

V sindikatu delavcev trgovine so sicer danes znova opozorili na nemogoče delovne razmere v prodajalnah. »Število zaposlenih je zaradi številnih bolniških odsotnosti prepolovljeno, zato v trgovinah delujejo večinoma v eni izmeni, s tem pa bi ukrep podaljšanja odpiralnega časa prinesel samo nadure in dodaten stres za zaposlene. Poleg tega je delavce zaradi gneče v trgovinah in pomanjkanja zaščitne opreme strah za njihovo in zdravje njihovih bližnjih, ob tem pa se soočajo še z nesramnostjo strank, ki ne ubogajo navodil,« je povedal Rožič.