Največja sprememba znotraj slovenskih alpskih smučarskih reprezentanc se je pred sezono zgodila v ženskih tehničnih disciplinah. Klic domovine je v slovensko smučanje po 13 letih vrnil Janeza Slivnika. Delo Jeseničana v rezultatskem smislu ni bilo vidno čez noč. Koraki napredka so bili majhni, med sezono so jih opazili predvsem največji strokovnjaki. Tehnično popolnejši in hitrejši zavoji so se obrestovali ob koncu sezone. Čeprav je bila ženska sezona v tehničnih disciplinah zaradi pomanjkanja snega in koronavirusa prikrajšana za največ tekem. Veleslalomska in slalomska sezona sta imeli denimo vsega po šest preizkušenj. Za primerjavo: moški so imeli kljub odpovedi zadnjih tekem v tej sezoni devet slalomov in sedem veleslalomov.

Korak Mete Hrovat v pravo smer

Najboljša slovenska alpska smučarka v tehničnih disciplinah Meta Hrovat je v minuli sezoni plačala visok davek odraščanja. Na uvodni preizkušnji v Söldnu je bila na odlični poti, da začne sezono z uvrstitvijo med najboljšo peterico. Naredila pa je napako na ravninskem delu tik pred ciljem, ki je bila posledica pomanjkanja koncentracije. Nihče ne dvomi, da bi jo zagon po odličnem dosežku lahko hitro izstrelil med najboljšo veleslalomsko sedmerico.

Kot je razvidno iz spodnje statistike, se je Meta Hrovat po söldenskem razočaranju v svoji paradni disciplini dalj časa rezultatsko pobirala. Pravo formo je našla januarja. Šesto mesto v Sestrieru je bilo tudi posledica odličnega treninga na italijanskem olimpijskem prizorišču. Janez Slivnik je med sezono uveljavljal številna poznanstva, ki so slovenski reprezentanci dajala ključ do treningov z najboljšimi ekipami na najboljših terenih. Vrhunec je slovensko alpsko smučanje po zaslugi Mete Hrovat doživelo sredi februarja v Podkorenu, kjer je 22-letna Gorenjka ponovila svoj največji uspeh in se na domači strmini drugič v karieri povzpela na zmagovalni oder. Blizu v tej sezoni mu je bila tudi na tekmi paralelnega slaloma v Sankt Moritzu, kjer je zasedla četrto mesto. Meta Hrovat se je v tej sezoni petkrat uvrstila med najboljšo deseterico, skupno v karieri enajstkrat. Podatek, ki kaže, da se razvija v odlično alpsko smučarko.

Slabša sezona Maruše Ferk in Neje Dvornik

Slalomski napredek je bil v tej sezoni manjši. Po tekmi v Kranjski Gori bi se v finale uvrstila le Meta Hrovat. Kljub temu je Ana Bucik naredila velik korak naprej tako v slalomu kot veleslalomu, saj se je po koncu minule sezone znašla na najnižji točki zadnjih let. Tina Robnik je imela med sezono smolo s poškodbo obraza, ki ji je vzela nekaj tekem, v minuli zimi pa se je izkazala v veleslalomu, kjer je v skupnem seštevku discipline po poškodbi zasedla 15. mesto.

Slabšo sezono od pričakovanj sta imeli v tej sezoni najmlajša in najstarejša članica reprezentance. Devetnajstletna Neja Dvornik ni niti enkrat osvojila točk svetovnega pokala, a je svojo nadarjenost potrdila prejšnji teden na mladinskem svetovnem prvenstvu, kjer je bila veleslalomska podprvakinja. Niti enkrat ni slalomskih točk osvojila niti 31-letna Maruša Ferk, ki se je sicer izkazala s šestim mestom na alpski kombinaciji v Crans Montani. Maruša Ferk se je po tistem, ko ji glavni trener Janez Slivnik ni dal zelene luči za nastop na slalomski tekmi svetovnega pokala, v zadnjem delu sezone posvečala superveleslalomu.

Odpoved tekem ob nepravem času

»Ob pogledu nazaj ne morem mimo dejstva, da se še vedno nisem povsem sprijaznil, da smo ostali kar brez sedmih tekem svetovnega pokala. Morda bi se dalo za nazaj storiti kaj drugače, a ne bi bil rad po bitki general. Ostanimo pozitivni in se sprijaznimo, da smo imeli vsaj možnost pokazati svoje znanje, medtem ko druge športne panoge v teh dneh na vrhuncu sezone prekinjajo prvenstva ali so prikrajšani za tekmovanja,« uvodoma pravi Janez Slivnik, ki nam je potrdil, da bo še naprej vodil žensko reprezentanco tehničnih disciplin. »V Söldnu smo se pokazali v dobri luči. S pozitivno energijo in trdim delom v poletnih mesecih smo dokazali, da smo na pravi poti. Po drugi strani nam je Metin odstop vzel več, kot bi nam smel. Nedopustno je namreč bilo, da smo slalomsko sezono v Leviju končali brez uvrstitve na drugo progo,« je kritičen dolgoletni trener v avstrijski moški reprezentanci.

Slivnik je prepričan, da je slalomsko znanje Slovenk precej boljše, kot kažejo rezultati. »Na začetku sezone smo v slalomu naredili preveč napak. Nismo se znali pobrati. Le na tekmah je mogoče dobiti samozavest. In dokaz, da na treningu delaš dobro. Na zadnjih tekmah smo pokazali dobro pripravljenost. Odlično je bila v slalomu pripravljena predvsem Ana Bucik, ki so ji najbolj manjkale zadnje tri odpovedane tekme,« meni nekdanji trener Tine Maze in Tanje Poutiainen.

Dobro izhodišče

Glavni ženski trener je bil v svoji prvi sezoni bolj zadovoljen z veleslalomskim napredkom. »Vse tri reprezentantke so zelo napredovale. Meta se je bila ob koncu sezone že sposobna uvrščati na zmagovalne stopničke, Tina se je uspešno vrnila po poškodbi, Ana pa je z dobrim veleslalomskim zavojem dokazala, da jo v naslednjih sezonah lahko čaka tudi velik superveleslalomski napredek. A kaj, ko bi v teh dneh nujno potrebovali tekme in v nadaljevanju testiranje opreme,« odgovarja Slivnik ter priznava, da je ob vrnitvi v slovensko reprezentanco tudi sam pričakoval, da se bo trend rezultatov hitreje obrnil navzgor. »Na koncu sezone moramo biti zadovoljni, da imamo v veleslalomu dve tekmovalki med najboljšo petnajsterico, v slalomu pa dve med trideseterico.«

Kaj bo prinesel trenutni položaj v svetu, ki ga je povzročil koronavirus, je nemogoče predvideti. Slivnik se zaveda, da boljšega stanja v slovenskem alpskem smučanju ne bo, bo pa v prihodnjih dneh čas za pogled naprej. »Kako, kje in kdaj bodo potekale priprave za novo sezono, ta trenutek ni najpomembnejše. Moramo ostati pozitivni. Dekleta so si v minuli sezoni pridobila dovolj smučarskega znanja, na katerem lahko gradijo svojo kariero. Zelo pomembno je tudi, da imamo odličen odnos z opremljevalci. Meta in Ana odlično sodelujeta s Salomonom, Tina pa s Völklom,« je zaskrbljen, a optimističen Janez Slivnik.