Kljub zelo hitremu širjenju koronavirusa so Svetovna šahovska zveza (Fide) in prireditelji že pred enim tednom sporočili, da se bo turnir izzivalcev v Jekateringburgu nepreklicno začel v torek, 17. marca, vendar pod zelo strogimi zdravstvenimi in preventivnimi ukrepi. To se je tudi zgodilo, doslej so šahisti odigrali tri od skupno 14 krogov, turnir pa naj bi se – če ne bo predčasnih prevelikih težav s koronavirusom – končal 3. aprila. Zmagovalec si bo priigral pravico do dvoboja z aktualnim svetovnim prvakom, komaj 29-letnim Norvežanom Magnusom Carlsenom, ki se lahko pohvali tudi s tem, da ima najvišji rejting v zgodovini šaha (2889).

Za status izzivalca iz Tönsberga s polnim imenom Sven Magnus Øen Carlsen – dvoboj naj bi bil konec letošnjega leta – se na turnirju v Rusiji poteguje osem velemojstrov iz petih držav: trije Rusi (Aleksander Griščuk, Jan Nepomnjaščij, Kiril Aleksenko), dva Kitajca (Ding Liren, Hao Wang) ter po en Američan (Fabiano Caruana), Nizozemec (Anish Giri) in Francoz (Maxime Vachier Lagrave). Slednji je zamenjal Tejmurja Radžabova iz Azerbajdžana, lanskega zmagovalca svetovnega pokala, ki se je nastopu uradno odpovedal zaradi osebnih razlogov, neuradno pa zato, ker Fide ni uslišal njegovih pozivov, naj tekmovanje preloži. Posebnost turnirja z nagradnim skladom 500.000 evrov je tudi v tem, da se igra po dvokrožnem sistemu: vsak šahist igra z vsakim po dvakrat (14 krogov), pri čemer ima enkrat bele figure, drugič pa črne.

Na edinem športnem dogodku na vrhunski ravni na svetu, ki trenutno še poteka kljub pandemiji novega koronavirusa, veljajo zelo stroga zdravstvena in preventivna pravila. Vse tekmovalce, sodnike, novinarje in druge spremljevalce velikega šahovskega dogodka so pred začetkom testirali na koronavirus, za nameček pa morajo enkrat ali dvakrat na dan opraviti tudi splošen zdravniški pregled. Tekmovanje v veliki dvorani seveda poteka brez prisotnosti gledalcev, si je pa mogoče vse dvoboje v živo ogledati v spletnih prenosih.

Največja favorita za končno zmago sta bila na stavnicah Američan Caruana, tudi zadnji Carlsenov izzivalec, in Kitajec Liren, trenutno tretji na svetovni jakostni lestvici. Sta edina šahista na svetu (oba sta stara 27 let), ki imata poleg Norvežana rejting nad magično mejo 2800. Toda po treh krogih turnirja v Jekaterinburgu (včeraj je bil tekmovalno prost dan) so na vrhu Nepomnjaščij, Vachier Lagrave in Wang s po dvema točkama, drugi igralec sveta Caruana ima le polovičen izkupiček (1,5 točke), Liren (po dveh zaporednih porazih je na derbiju premagal Caruano) pa je skupaj z Aleksenkom in Girijem povsem na začelju z zgolj točko iz treh partij.