Pred cerkvijo Marije Zdravja na piranski Punti, kjer so pred tremi leti v sklopu načrtovane prenove območja potekale arheološke raziskave, so končali asfaltiranje in s tem prostor vrnili v prvotno stanje. Kot je povedal piranski podžupan Karlo Radovac, je bila želja večine Pirančanov, da se prostor uredi čim prej.

Gre za začasno stanje

Občina Piran si je sicer prizadevala, da bi trg popolnoma zaprli za promet, a kot je dejal Radovac, so naleteli na negativen odziv Pirančanov, ki v času, ko je pri hotelu Piran dvignjena zapornica, svoje avtomobile parkirajo na tem mestu. To pa je bil tudi eden od razlogov, da trga pred cerkvijo niso tlakovali s kamnom, kar je bila želja občine in pri čemer še vedno vztraja nekaj posameznikov. »Seveda še vedno obstaja možnost, da se bomo lotili tudi tega finančno zahtevnega projekta. Ker gre dejansko le za začasno stanje, smo površino prekrili z 2 do 3 centimetre debelim asfaltom,« je povedal in pripomnil, da so takšno odločitev podprli tudi piranski gasilci. Prav tako bo asfaltna podlaga prišla prav kopalcem, ki lahko v primeru močne burje zavetje pred vetrom in visokimi valovi najdejo na južni strani Rta Madona.

O arheoloških raziskavah

Med izkopavanji so arheologi med drugim odkrili tloris oziroma ostanke dveh hiš in ceste tik ob obzidju, ki je nekoč obdajalo Piran. Kot je znano, je morje nekoč segalo vse do obzidja, današnje promenade, priljubljene sprehajalne poti mimo piranskih restavracij od Hotela Piran in vse do svetilnika. V 19. stoletju, po vsej verjetnosti pa že prej, so del objektov na tem območju porušili in uredili manjši trg. Kot so pokazale raziskave, je na tem prostoru pred sedanjim cerkvenim objektom stala druga cerkev. Obstoj cerkve je dokumentiran že v 13. stoletju, skoraj zagotovo pa današnja cerkev ni najstarejša na tem prostoru. V kateri čas točno sega zdajšnja cerkev, bodo verjetno pokazale nadaljnje raziskave ob obnovi. Arheologe je navdušila tudi dobra ohranjenost ostalin na trgu, kar se v urbanih središčih ne dogaja prav pogosto. Kar pa je vsekakor odlična podlaga za nadaljnjo razlago zgodovine tega prostora ter predstavitev dediščine.