Besedičenja strank pred njeno potrditvijo so bila predvidljiva. V spominu mi je najbolj ostalo dvoje: srce parajoči govor poslanke SMC Janje Sluga, ki se je skoraj razjokala, ko je bolj sebe kot nas prepričevala, da jim gre samo za dobrobit Slovenije, in nekaj stavkov odpadnika Levice. Zaradi Franca Trčka sem pomislila, da je Janša dobil novega vernika.

Epidemija jim je prišla kot naročena. Slučajno se je poklopila z njihovimi cilji in pod njeno krinko bodo lahko izvajali svoj dolgo načrtovani »čistilni« in neoliberalni program. Že hitrost, s katero so si razdelili plen, potrjuje, da so se dogovarjali že mesece prej, z nami pa manipulirali in nas pripravljali vsak na svoj značilen način: Janša in SDS z grožnjami, druge stranke s kritiko Šarca, Pahor s svojim spremstvom pa z moraliziranjem o sodelovanju.

Še isto »kristalno« noč je vlada bliskovito nastavila zveste kadre, nič zato, če niso strokovno in osebnostno primerni. O njih smo v medijih že veliko prebrali in slišali, postavlja se prav tako veliko vprašanj, nekaj od njih: kakšna bo nacionalna varnost, če njen sekretar Žan Mahnič prijateljuje z desničarskimi skrajneži, kot so »identitarci«? Kakšna bo obramba z vardami in naborniki, nad čimer se navdušuje Tonin? Koliko »udbovske greznice, ki se je zaredila v policiji«, bo počistil Franc Kangler, kot to pričakujejo njegovi oboževalci? Ponižna SMC in DeSUS pa ne rečeta nič. Mimogrede se je vlada fotografirala z maskami, menda je želela pokazati na resnost situacije, a so se le postavili ob bok parodiji iz Jonasove oddaje ter populističnim tvitom Boruta Pahorja, uničili nekaj prepotrebnih mask in zapravili denar. Kot ga bodo za novost, ki se ji pravi varovanje Aleksandre Pivec in Zdravka Počivalška. Varovanje pred kom? Pred virusom? Pred nami?

Namesto da bi se Janša zahvalil Šarčevi ekipi za vse pretekle napore v boju s koronavirusom, medtem ko je sam užival na smučanju v že okuženi Avstriji, je raje zagrozil Šarcu, da bo plačal za prepozno ukrepanje. Poglejte naslove v Janševih medijih: »Tandem Pirnat-Šarec nas je pripeljal v izredno stanje!« Postajata strelovod za vse, tudi za neodgovorno vedenje vseh drugih. Kako prikladno za pomiritev lastnih občutkov krivde! Je Šarec kriv še za stanje v sosednjih državah? Janša se je že vnaprej zavaroval pred morebitnimi posledicami, kriv bo Šarec, v primeru pozitivnih rezultatov pa bo sam požel lovorike.

Menim, da so podobo Janeza Janše bolj ali manj izrisali ljudje. Vanjo so vgradili upanje, pričakovanje, potrebe, zahteve in maščevanje, Janša pa jo izkorišča za moč in oblast. Nekateri očitno potrebujejo svojega mesijo. Še znana pravnika izjavljata: »Zdaj je JJ dokončno največja osebnost zgodovine…« in »…dragi Janez, verjamem, da nas boš tokrat kmalu pripeljal v zdravje, kot si nas pred tridesetimi leti v svobodo in samostojnost.« To že meji na malikovanje ali na klic za protiuslugo, mar ne? Ko je marsikdo pred tridesetimi leti z orožjem v roki tvegal (in izgubil) svoje življenje, se J. J. skrival v kleti Cankarjevega doma in dajal med povelji tudi taka, ki bi lahko povzročila veliko smrti. Je to herojstvo? Je preprodaja orožja in ščuvanje naroda herojstvo? Je to morda klicanje trojke itd.?

Verjamem, da bi Marjan Šarec (ali kdo drug) v nadaljevanju sprejemal enake ukrepe, saj jih diktira stroka. Morda je le za zdravnike in zdravniške organizacije boljši sogovornik minister iz stroke? Kakor koli, v epidemiji nas rešujejo zdravniki, zdravstveno osebje, civilna zaščita in ostali, ki se trudijo v svoji požrtvovalnosti. To so pravi heroji in ne Janša, ki se bo verjetno (po izkušnjah) spet kam skril. Tudi vsi mi, ki bomo upoštevali navodila, bomo zmagovalci, kot smo bili v osamosvojitveni vojni. Zaupajmo vase. Zdaj je tudi pravi čas, da se nekateri (ponovno) naučijo solidarnosti, sodelovanja, samodiscipline, potrpežljivosti, večje skromnosti itd. in spoznajo, kako tanka je črta med življenjem in smrtjo.

Pa še nekaj: kljub izrednim razmeram skrbno spremljajmo, kaj delajo vladajoči. Ne poslušajmo, kaj nam govorijo, glejmo, kaj počnejo. Cilji res ne opravičujejo sredstev.

Polona Jamnik, Bled