Aktualna vlada očitno tega časa ne potrebuje. Takoj, ampak res takoj, je na prafaktorje razstavila in sesula prejšnji ustroj in na ključna mesta postavila svoje najboljše kadre, vsaj iz stranke, ki je največja v koaliciji. Polni elana in strankarskega zagona pospešeno čistijo in odstranjujejo še zadnje ostanke in sledi prejšnje vladne sestave. Očitno mora biti tako, kar kaže na nezmožnost sobivanja in sodelovanja s predstavniki drugih strank in opcij.

Pravijo, da dober in hud petelin ne trpi še kakšnega med svojimi kurami in na svojem gnojišču. Tudi to je prav, a le v živalskem svetu. V sedanjem času in med sodobnimi ljudmi sta sodelovanje in izmenjava pozitivnih mnenj ključnega pomena za napredek in pozitivno razpoloženje v državi. Medsebojno spodbujanje in sprejemanje idej, ki kažejo na uspešno delo vlade, sta veliko bolj sprejemljivi kot žaljivo tvitanje in degradacija ter sramotitev nasprotne strani.

V enem samem tednu je bilo velikokrat, ampak res velikokrat, slišati, kaj vse je zamočila prejšnja vlada. Za vse, kar ne gre ali sedanji vladi ni po godu, je kriva prejšnja vlada. Vse je treba sesuti, razstaviti in demontirati ter z novimi idejami na novo sestaviti. Zakaj imam občutek, da je bilo to že dvakrat videno?

Ni pa nič pretresljivega v ministrski sestavi vlade, vsaj kar zadeva največjo koalicijsko stranko. Najbolj bučni in zaslužni so dobili nagrado, vseeno pa pogrešam Grimsa. Kam je poniknil? Da ga ni, reveža, doletela usoda Hvalice in še koga?

Torej nabor zaslužnih v vladi še ni končan, čeprav je tu že Jelko Kacin. Pričakovati je najmanj še dva težkokategornika in nekaj pozabljenih, a aktivnih sopotnikov novega premierja. Kdor je v politiki in mu je to profesija, mora računati na to, da je na vrtečem kolesu enkrat gor, drugič dol in tako do pokoja. Boleč pa je občutek, da ekstremni zasuk v desno ni posledica zakulisnih iger v škodo države in njenih državljanov.

Zdi se mi, da so vidni prstni odtisi Cerkve in vsaj ene severne sosede. Zapitek se vedno plača – v gotovini, na obroke ali na odlog, vendar je ali še bo izstavljen. Račun vedno pride v izplačilo. Ali bo plačan z ozemljem, s koncesijami, šolstvom ali zdravstvom, pa je še neznanka.

Sprejemam vsako nacionalno vlado, ki dela za dobro ljudi, vendar brez botrov, suflerjev in stricev iz ozadja.

Branko Đukić, Straža