Vlada Janeza Janše je z današnjim dnem vse medijske hiše in novinarje izključila iz sodelovanja na vladnih novinarskih konferencah v času pandemije. Izjave odgovornih bodo odslej potekale le v neposrednem prenosu iz novinarskega središča vlade, ki jih bo prenašala TV Slovenija in kasneje posnetke brezplačno delila tudi z drugimi mediji. Iz vlade so novinarje pozvali, naj svoja vprašanja pošljejo po e-pošti. »Potrudili se bomo, da bo nanje odgovorjeno,« so pripisali. To pa pomeni, da novinarjem, ki na izjavi ne bodo prisotni, odslej ne bo omogočeno, da postavljajo vprašanja, ki zadevajo vsebino povedanega na tiskovni konferenci, kar je ključno orodje novinarskega dela.

Že dan prej so novinarsko prisotnost omejili na ministrstvu za zdravje. Obljubljeni videoprenos ni deloval, pristojni pa so se v izjavi popolnoma izognili odgovorom na poslana novinarska vprašanja, pozneje pa tudi ignorirali vse telefonske klice.

Številni telekomunikacijski kanali

V Društvu novinarjev Slovenije (DNS) proti temu protestirajo in ocenjujejo, da gre za nesorazmeren in restriktiven ukrep. »Popolni suspenz novinarjev je nevarna stvar,« opozarjajo. »Zastavljanje vprašanj nosilcem oblasti je ključno za nadzor in demokracijo ter osnovna naloga novinarjev. Če bodo novinarji morali zastavljati vprašanja vnaprej, ne bodo imeli možnosti reakcije na odgovore s podvprašanji. Ravno v teh časih, ko ljudje ostajajo doma, so mediji njihovo okno v svet,« so poudarili.

Neizpodbitno so mediji v času kriznih razmer še bolj kot kadar koli prej podaljšana roka javnosti, ki se ji oblast ne sme izogibati. V DNS tako opozarjajo, da obstajajo številni videokonferenčni kanali, ki omogočajo komunikacijo na daljavo v realnem času in s tem tudi sprotno zastavljanje vprašanj, ter vlado pozvali, naj novinarjem omogoči prisotnost na izjavah prek teh kanalov.

Koronavirus kot izgovor

Mednarodni inštitut za medije (IPI), globalna mreža urednikov, direktorjev medijev in novinarjev za svobodo tiska je danes prav tako pozvala vlade po vsem svetu, naj ukrepov za spopadanje z novim koronavirusom ne zlorabljajo kot izgovor za cenzuro ali za represivne ukrepe proti svobodi medijev. »Prosti pretok neodvisnih informacij je v teh razmerah bolj pomemben kot kadar koli, tako pri obveščanju javnosti o ukrepih za obvladovanje virusa kot pri razpravi o ustreznosti teh ukrepov,« je poudarila izvršna direktorica IPI Barbara Trionfi.

Zaskrbljena je nad namero oblasti, ki krizo zlorabljajo za drakonske omejitve. »To še posebej velja v avtoritarnih okrožjih. Nujno je, da se zdravstvena kriza ne zlorabi kot izgovor za represivne predpise, ki bi lahko vplivali na neodvisno medijsko poročanje in ki bi lahko ostali tudi po koncu krize ter nadalje omejevali medijsko svobodo in utišali kritične glasove,« je dejala. Neodvisni mediji so ključni zavezniki v boju proti novemu koronavirusu in pomembno je, da jih podpirajo tudi vlade.