Njihov naklep je očiten – želijo prestrašiti gledalce, ki se bojijo širjenja bolezni in seveda smrti, s katero se končajo najhujši izbruhi. Tudi zato so bolezni v filmih, pa naj gre za težje ali lažje oblike, prikazane kar preveč slikovito, bolniki pa mnogokrat niso zgolj običajni bolniki, ampak vsaj krvave kreature, če ne kar zombiji ali vampirji. Med naštetimi filmi smo našli in opisali predvsem tiste, ki so imeli velik uspeh v kinematografih, in tiste, ki se kolikor toliko zvesto držijo realnosti. Mimogrede, nekateri med naštetimi so v času aktualne pandemije spet začeli služiti.

Izbruh (1995)

Hollywoodski spektakel, uspešnica Outbreak, je producentom prinesel skoraj 150 milijonov dolarjev dobička oziroma trikrat toliko, kot so v film vložili. Da film ne bo poceni roba, so napovedovala že imena igralcev: Dustin Hoffman, Rene Russo, Morgan Freeman, Donald Sutherland, Kevin Spacey, Cuba Gooding Jr., Patrick Dempsey… Film, ki ga je režiral nemški genij visoko proračunskih spektaklov Wolfgang Petersen, se je nanašal na knjigo The Hot Zone, ki jo je leto pred tem napisal Richard Preston, specialist za zgodbe o nalezljivih boleznih in bioterorizmu. Zgodba in film govorita o izbruhu virusa v Afriki, je pa jasno, da gre za izbruh ebole, ki je kakšno leto pred tem pustošila po Afriki. Virus se prek male opice, beloglave kapucinke, prenese iz Konga v ZDA. Ljudje umirajo drug za drugim v hudih mukah, vojaški zdravniki pa se trudijo najti zdravilo. Da bi bila situacija še težja, virus v ZDA mutira. A se ameriški zdravniki ne dajo preveč motiti in razvijejo zdravilo iz opice, ki je virus prenašala. Kritiki so bili skoraj zadovoljni, a film ni dobil nobene večje nagrade, niti nobene večje nominacije mu niso namenili.

Panika na ulicah (1950)

Film, kriminalka Elie Kazana Panic in the Street, si je prislužil oskarja za najboljšo zgodbo in prinesel producentom orjaško izgubo. Kakorkoli, oficir zvezne službe za zdravstvo, ki ga igra takrat izredno popularen Richard Widmark, in policijski kapetan (Paul Douglas) poskušata v 48 urah, ki jih imata na voljo, zaustaviti ne samo širjenje virusa pljučne kuge, ki so ga našli pri nekem gangsterju, ampak tudi strah in paniko, ki bi zavladala na ulicah New Orleansa ob vesteh o smrtonosnem virusu. Kot rečeno, kritika je bila zadovoljna, gledalci pa ne.

Variola Vera (1982)

Rade Šerbedžija, Erland Josephson, Dušica Žegarac, Vladislava Milosavljević, Peter Carsten, Aleksandar Berček, Bogdan Diklić… so bili glavni igralci v filmu (delno posnetem po resničnih dogodkih) o izbruhu epidemije črnih koz v bivši Jugoslaviji. Režiral ga je Goran Marković, ki mu je pri scenariju pomagal Milan Nikolić. Film ni dobil večjih nagrad, šele nekaj let kasneje so ga začeli šteti med najboljše filme katastrofe, posnete v bivši državi. Mimogrede, v epidemiji črnih koz v Jugoslaviji, ki jo opisuje film, je leta 1972 zbolelo 184, umrlo pa 40 ljudi.

Dih (1983)

Ko govorimo o filmih katastrofe, ne moremo mimo slovenskega filma v režiji Boža Šprajca, ki ima poleg katastrofične tudi politično noto, še posebej na koncu filma, ko jugoslovanski vojaki potujejo na jug, očitno proti Kosovu. Kaj pa epidemija? Željko Kozinc je napisal znanstvenofantastični triler o mladi zdravnici (Draga Potočnjak). Ta želi javnost obvestiti o skrivnostni epidemiji, ki v bolnišnici ubija novorojenčke. Nadrejeni ji to poskušajo preprečiti. Igrali so še Desa Muck, Ivo Ban, Faruk Begolli, Zlatko Šugman, Gojmir Lešnjak, Berta Bojetu, Demeter Bitenc…

Meso in kri (1985)

Prvi film nizozemskega režiserja Paula Verhoevna za ameriški trg je krvava zgodovinska drama Flesh+Blood, ki se dogaja v času kuge. V glavni moški vlogi je zaigral Rutger Hauer, v glavni ženski vlogi je igrala Jennifer Jason Leigh. Publika komponente kuge, ki prihaja, ni opazila, po mnenju kritikov je bil film preveč seksualen, preveč na prvo žogo. Vojna dveh skupin plačancev pa je prinesla samo izgubo. Vložili so več kot šest milijonov dolarjev, zaslužili pa komaj 100.000. Konec koncev niti kritiki niso opazili primerjave med kugo 16. stoletja in kugo osemdesetih let.

12 opic (1995)

Znanstvenofantastični film o izbruhu virusa, ki uniči človeštvo, je posnel eden najpomembnejših članov komedijantske skupine Monty Python, Terry Gilliam, v glavnih vlogah pa so bili veliki igralci Bruce Willis, Madeleine Stowe, Brad Pitt, Christopher Plummer in David Morse. Film se je zgledoval po francoskem kratkem filmu La Jetée (1962), ob elementih medicinskega spektakla pa se ukvarja tudi z idejo potovanja skozi čas. Zaslužili so okoli 140 milijonov dolarjev in dobili dve nominaciji za oskarja (Brad Pitt za stransko vlogo in Julie Weiss za kostume).

28 dni pozneje (2002)

Aktivisti za pravice živali izpustijo iz laboratorijev v Cambridgeu vse živali, tudi šimpanze, ki so okuženi s smrtonosnim virusom. Po prvem ugrizu stvari postanejo jasne. Virus v nekaj sekundah iz ljudi naredi zombije in človeštvo počasi umira. Britanska postapokaliptična grozljivka v režiji Dannyja Boyla s scenarijem Alexa Garlanda si je prislužila nadaljevanje, ilustriran roman in serijo stripov. Igrali so Cillian Murphy, Naomie Harris, Christopher Eccleston, Megan Burns in Brendan Gleeson. Zaslužili so okoli 70 milijonov dolarjev.

Kužna nevarnost (2011)

Nič se ne širi hitreje kot strah, je bil slogan trenutno spet zelo popularnega ameriškega filma Contagion Stevena Soderbergha. Ta prikazuje posledice izbruha smrtonosne epidemije, ki jih poskuša preprečiti mednarodna skupina znanstvenikov. Pravijo, da gre pravzaprav za film o koronavirusu. Film je dobil dobre kritike in pohvale znanstvenih krogov. Močno igralsko ekipo so sestavljali Marion Cotillard, Matt Damon, Laurence Fishburne, Jude Law, Gwyneth Paltrow, Kate Winslet… Vložili so 60 in zaslužili 135 milijonov dolarjev.

Svetovna vojna Z (2013)

Brad Pitt je preiskovalec Združenih narodov, ki se v filmu World War Z trudi odkriti vzroke in zdravilo, ki bi ustavilo pandemijo zombijev. Akcijski zombi film je posnet po knjigi Maxa Brooksa, čeprav so kritiki filma opazili, da so v scenariju izginili vsi satirični podtoni in da je ostal le klasičen zombijevski žanr. Kljub temu je bil film zelo uspešen. Vložili so okoli 200 milijonov dolarjev in zaslužili 540 milijonov. Brad Pitt pač vleče publiko. Ocene filma Marca Forsterja pa niso bile tako dobre, pomembnih nagrad in nominacij za grozljivko ni bilo.

Prihaja ponoči (2017)

It Comes at Night je zgodba o skupini ljudi, ki se izolira od preostalega sveta, natančneje od smrtonosnega virusa, a povsem mirni niso, saj obstaja verjetnost, da je okužen nekdo med njimi. Pravijo, da tudi zaradi tega ne gre za grozljivko, ampak bolj za družinsko dramo. V filmu so igrali Joel Edgerton, Christopher Abbott, Carmen Ejogo, Kelvin Harrison Jr., Riley Keough, režiral ga je Trey Edward Shults, ki je napisal tudi scenarij. In izjemno zaslužil. Zapravili so pet milijonov in zaslužili okoli 20 milijonov dolarjev.