Okužbo z novim koronavirusom so potrdili tudi na ljubljanski upravni enoti na Tobačni. Povedali so, da jih je s tem, da je okužena, v četrtek seznanila delavka, zaposlena v sektorju za upravne notranje zadeve, kjer je opravljala delo referenta na okencu referata za izdajo vozniških in prometnih dovoljenj. Delavka je bila v službi nazadnje 10. marca.

Na upravni enoti opravljajo samo nujne zadeve

Zaposlene, ki so bili v stiku z uslužbenko, so v četrtek poslali domov v samoizolacijo, prostore pa dodatno razkužili. Od danes na Tobačni dela samo nujna dežurna ekipa petih zaposlenih na dveh okencih, na oddelku za javni red, promet in matične zadeve ter na oddelku za tujce. Obisk strank je možen le po predhodnem naročilu, ostale vloge strank pa upravna enota sprejema zgolj v elektronski obliki ali po navadni pošti. V sektorju za upravne notranje zadeve na Tobačni in na vsaki izpostavi (Center, Bežigrad, Vič-Rudnik, Moste-Polje in Šiška) je prisoten po en delavec v glavni pisarni in dežurni, ki odgovarja na klice in vprašanja strank po telefonu in prek elektronske pošte. Krajevni uradi Velike Lašče, Dol pri Ljubljani, Škofljica, Dobrova, Medvode in Notranje Gorice so od prejšnjega petka zaprti, vsi zaposleni, ki niso na delovnih mestih, pa so na čakanju na delo.

Ministrstvo za javno upravo je zaradi preprečevanja širjenja novega koronavirusa upravnim enotam že prejšnji teden odredilo omejitev izvajanja nalog na najnujnejše zadeve. Sklepanje zakonskih ali partnerskih zvez se do preklica ne izvaja. Stranke, ki so že prejele vabilo za sestavo smrtovnice po pokojni osebi, pa obveščajo, da odpovedujejo vse razpisane termine. Stranke jim zahtevane podatke za sestavo smrtovnice lahko pošljejo po navadni ali elektronski pošti oziroma počakajo na razpis novega termina, o katerem jih bodo obvestili po pošti. Upravna enota je preklicala tudi ustne obravnave in zaslišanja strank ter tehnične preglede objektov, za nedoločen čas se prekinja tudi subvencijska kampanja urejanja grafične enote rabe kmetijskega gospodarstva (GERK).

Zaposleni bi radi delali od doma

V Sindikatu upravnih enot Slovenije menijo, da bi lahko zaposleni delali od doma in s tem prejemali polno plačo, če bi imeli na domu računalnike, ki bi bili povezani v sistem državne uprave HKOM. Na upravni enoti Ljubljana se s s tem ne strinjajo, in pojasnjujejo, da delo od doma ni možno že zaradi narave dela, ki zahteva fizični stik s stranko, med drugim uradno identifikacijo stranke, podpis na tablico, odvzem prstnih odtisov in podobno.