Prebivalce 156 držav so spraševali, kako srečne se počutijo, glede na bruto domači proizvod, socialno podporo, svoboščine in korupcijo. Tako kot že v prejšnjih sedmih poročilih so na vrhu nordijske države, poleg njih pa še Švica, Nova Zelandija in Avstrija. Prvič je uspela uvrstitev med top deset tudi Luksemburgu.

Najsrečnejše države so tiste, kjer imajo ljudje občutek pripadnosti, si zaupajo med seboj in svojim inštitucijam, je pojasnil eden od avtorjev danes objavljenega poročila John Helliwell. V tokratnem poročilu so posebno pozornost namenili okolju - družbenem, urbanem in naravnem.

Čeprav za Fince stereotipno velja, da so depresiven narod z visoko stopnjo alkoholizma in samomorov, v poročilu opozarjajo, da jim je v okviru ukrepov uspelo zmanjšati stopnjo alkoholizma in samomorov za polovico. Finci sicer uživajo visoko kakovost življenja, varnosti in javnih storitev. Stopnja neenakosti in revščine je na najnižji ravni držav Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD).

Na repu lestvice so se znašle države, ki jih pretresa nasilje ali revščina, med drugim Zimbabve, Južni Sudan in Afganistan.

Sloveniji je spet uspel skok na lestvici navzgor. Medtem ko je bila lani na 44. mestu, kar je bilo sicer sedem mest bolje kot leta 2018, je letos pristala na 33. mestu za Italijo, Singapurjem in Brazilijo. Med sosednjimi državami so sicer najsrečnejši Avstrijci, ki so zasedli deveto mesto, Italijani so na 30. mestu, Madžari na 53., Hrvati pa na 79.

Podatke so raziskovalci zbirali zadnji dve leti in v njih še niso všteti obširni ukrepi, s katerimi sedaj skušajo države zajeziti širjenje novega koronavirusa. Vseeno raziskovalci opozarjajo, da bi lahko trenutne karantene še okrepile stopnjo sreče, ki jo občutijo ljudje v prihodnje.

"Zdi se, da so ljudje prijetno presenečeni nad pripravljenostjo svojih sosedov in inštitucij pri pomoči drugim," piše na spletni strani poročila.