Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je v četrtek zvečer za TV Slovenija dejal, da se bo danes o delovnem času prodajaln pogovoril s predstavniki Trgovinske zbornice Slovenije (TZS) in trgovskih podjetij. In če se bo izkazalo, da je mogoče namen vladne uredbe - manj možnosti za stike v trgovinah za preprečitev okužbe - zagotoviti v krajšem delovnem času, bo vlada odreagirala danes na dopisni seji.

Sindikat, ki je edini reprezentativni sindikat v dejavnosti trgovine v Sloveniji, je danes v odprtem pismu ministra pozval, naj jih vključi v pogovore.

Vlada je z uredbo, ki je začela veljati v četrtek, določila, da morajo biti prodajalne z živili odprte vsak dan vsaj od 8. do 20. ure. Namen je preprečevanje stikov zaradi epidemije koronavirusa, saj naj bi daljši delovni čas omogočil daljši časovni interval opravljanja nakupov in s tem zmanjšal koncentracijo ljudi v prodajalnah. Določili so tudi, da morajo biti trgovine z izjemo bencinskih servisov in lekarn ob nedeljah in dela prostih dnevih zaprte ter da imajo med 8 in 10. uro pri vstopu v prodajalne in nakupu prednost ranljive skupine, med drugim invalidi, upokojenci in nosečnice.

Medtem ko sindikat podpira zaprtje prodajaln ob nedeljah in časovna obdobja za ranljive, pa ostro nasprotuje določenemu minimalnemu odpiralnemu času. »Že danes v trgovinah delujejo večinoma v eni izmeni, saj se soočajo s številnimi bolniškimi odsotnostmi in pomanjkanjem kadra za oblikovanje dvojnih izmen,« so opozorili in ministra vprašali, ali ima Slovenija krizni načrt za primer, da bodo delavci v trgovinah zboleli in bo treba zapirati posamezne trgovinske enote.