Poziv za sodelovanje v projektu je Zbornica elektronske in elektroindustrije poslala podjetjem s področij elektronike, senzorike in aktuatorjev, posredno preko SRIP Tovarne prihodnosti pa tudi drugim podjetjem.

Kot so zapisali na spletni strani zbornice, je groba ideja, da podjetja in ustanove, ki delajo na medicinskem segmentu, v sodelovanju z Univerzitetnem kliničnim centrom (UKC) Ljubljana, skupaj z ostalimi podjetji in ustanovami, ki imajo tovrstne kompetence in kapacitete, razvijejo poenostavljeni (MVP) respirator in ga dajo v uporabo.

S preverjanjem interesa v podjetjih so zdaj zaključili, v naslednji fazi bodo preverili uresničljivost zamisli. O napredovanju aktivnosti pa bodo sprotni obveščali prek svoje spletne strani, na kateri tudi objavljajo seznam podjetij, ki so se odzvala na poziv.

Deset pomurskih podjetij zbralo denar za respirator in defibrilator

Deset pomurskih podjetij je v četrtek v le osmih urah zbralo dobrih 32.000 evrov za nujno medicinsko opremo za vzdrževanje življenjskih funkcij. Prenosna respirator in defibrilator so podarili zdravstvenemu domu v Murski Soboti.

Oprema je namenjena za obravnavo bolnikov in potrebe nujne medicinske pomoči v zdravstvenem domu ter je vgrajena v reševalno vozilo.

Po besedah direktorice soboškega zdravstvenega doma Edith Žižek Sapač podarjena medicinska oprema v časih, ki so pred nami in ko smo lahko ob pomanjkanju ustrezne medicinske opreme v boju za življenje nemočni, nosi v sebi dodatno vrednost. Zdravstvenemu osebju bo namreč pomagala rešiti življenja.

Denar so prispevala podjetja Avtohiša Škafar, Codex, Megras, Pomgrad, Panvita, Tovarna kovinske opreme (TKO), Arcont, skupina Roto, GMT in Medicop.