Kaj je privedlo 67-letnega domačina iz Dolenje vasi pri Črnomlju, da je v četrtek popoldne dvignil roko nad ženo, bo lahko najverjetneje že jutri pojasnil preiskovalnemu sodniku. Da reševalci v stanovanjski hiši na koncu slepe ulice oskrbujejo hudo poškodovano žensko, so policiste obvestili malo pred 18. uro. Policisti in kriminalisti so takoj odhiteli tja, toda ženski kljub hitremu posredovanju reševalcev ni bilo več pomoči. Umrla je na kraju dogodka, na hodniku stanovanjske hiše.

Sprla sta se

Policisti so doslej ugotovili, da sta se zakonca, oba 67-letna, v hiši sprla. Moški je ženo s topim predmetom večkrat udaril po glavi, ona pa je hudo ranjena obležala. Kot nam je povedala ena od vaščank, so ju tistega popoldneva videli zunaj na travniku, vendar ni bilo zaznati nič čudnega.

Živela sta sama v lepo urejeni hiši, že odrasel sin ni več živel doma, po pripovedovanju nekaterih pa naj bi imela pokojna ženska psihične težave. Vaščani tudi pravijo, da naj bi pri hiši večkrat videvali policijo, na Policijski upravi Novo mesto pa so nam povedali, da doslej moškega zaradi kaznivih dejanj z elementi nasilja niso obravnavali. Kriminalisti so začeli preiskovati in ugotavljati okoliščine uboja. Za tovrstno kaznivo dejanje je zagroženih do petnajst let zapora.

Koliko, če sploh, k takšnim dogodkom pripomorejo ukrepi zaradi koronavirusa, ki so ljudi prikovali na domove, med štiri stene, je seveda težko reči. Policijska statistika za zdaj povečanja števila kaznivih dejanj ne ugotavlja. Na območju PU Novo mesto so v zadnjem tednu obravnavali sedem kršitev javnega reda in miru v zasebnih prostorih, kar je povsem primerljivo s tedni pred tem, pravi tiskovna predstavnica PU Novo mesto Alenka Drenik.

Nenavadne okoliščine, za katere nimamo izkušenj

Dejstvo pa je, da gre za situacijo, kakršne mnogi niso vajeni, pravi psiholog dr. Peter Umek. »Ljudje, ki so vajeni drugačnega življenja, ki so tudi v službi v stiku z ljudmi, običajno pridejo domov šele zvečer in se potem odpravijo še s prijatelji na klepet, so zdaj v povsem neznanem položaju. Primorani so biti veliko več doma. In če odnosi med domačimi že prej niso bili najboljši, je to situacija, v kateri obstaja tveganje za zaostrovanje družinskih prepirov.«

Dr. Dragan Petrovec, raziskovalec na Inštitutu za kriminologijo in profesor na ljubljanski pravni fakulteti, pravi, da ni enoznačnega odgovora na to, kaj se dogaja z nami in med nami v tako nenavadnih okoliščinah, za kakršne nimamo preteklih izkušenj. »Optimistična in rahlo patetična slika bi bila, da nas stiska vedno poveže in izvabi iz nas, kar je najboljše. Ta iluzija se podre že ob novicah o goljufijah in podražitvah najpotrebnejših izdelkov.«

Prisluhniti nasvetom psihologov

Glede reševanja medosebnih razmer, ko ni mogoče ubežati drug drugemu, Petrovec meni, da je najbolje prisluhniti nasvetom psihologov, ki so se organizirali prav v ta namen. »V družinah, kjer ni posebnih napetosti, je predvsem dobro strukturirati dan. Tam, kjer so konflikti v zraku, bo težje. Verjamem, da bo napetosti in občasnih izbruhov več, kajti ni 'zasilnih izhodov' v bifeje, med prijatelje, ki te razumejo, k ljubimcem in ljubicam.«

A hkrati posebnega povečanja hujših oblik nasilja ne pričakuje. »Posamični primeri, kakršen je najnovejši iz Črnomlja, niso znak kakšne vzporedne epidemije. Je pa res, da družbeno-sosedskega nadzora, ki vsaj ponekod nekoliko zavira nasilje, zdaj skoraj ni. Morda vsaj dobri zgledi, ki jih tudi ne manjka, kakršna je glasba z balkonov, nekoliko pripomorejo k umirjanju splošne napetosti,« še dodaja Petrovec.