Predvideva se, da so jablane v teh toplih dneh napredovale do fenološke faze, ko bo velika možnost pozebe rodnega nastavka v primeru napovedanih jutranjih temperatur okoli minus štiri stopinje Celzija, so sporočili z ministrstva.

Zanesljiva tehnika aktivne zaščite nasadov pred pozebo je po navedbah Kmetijsko gozdarskega zavoda Ljubljana oroševanje. Kot je zapisano v gradivih, dostopnih na njihovih spletnih straneh, je razvoj tehnike oroševanja nasadov napredoval do te mere, da je učinkovito oroševanje izvedljivo tudi z varčno porabo vode.

Tiste sadjarje, ki imajo oroševalni sistem vzpostavljen, pozivajo, naj že nekaj dni pred nevarnostjo pozebe preverijo delovanje celotnega sistema in očistijo šobe na razpršilcih. Sistem bo zanesljivo deloval šele po nekaj urah poskusnega obratovanja. Tudi slednje pa ne predstavlja izgube vode, saj bo namočilo tla in povečalo njihovo kapaciteto za shranjevanje vode, kar bo nekoliko zamaknilo pojav slane.

Sadjarji lahko vse aktualne informacije in podrobna tehnološka navodila za varstvo sadovnjakov pred spomladansko pozebo najdejo na spletnih straneh Kmetijsko gozdarskega zavoda Ljubljana in Javne službe v sadjarstvu, so spomnili.