»Zveri so obesili. Zadovoljni smo, da je hči po toliko letih končno dobila pravico,« je pred zaporom, v katerem so danes še pred zoro usmrtili štiri posiljevalce in morilce njene pokojne hčere, konec sedemletne kalvarije pozdravila žrtvina mama. Akshaya Thakurja, Vinayja Sharmo, Pawana Gupto in Mukesha Singha so obesili v zaporu Tihar. To so bile prve usmrtitve v Indiji od leta 2015.

»Sama si je kriva«

Gnusen zločin se je pripetil 16. decembra leta 2012. 23-letno dekle se je s prijateljem vračalo iz kina, ko ju je na avtobusu napadlo šest moških. Fanta so s kovinsko palico tako močno pretepli, da je izgubil zavest, njo pa zvlekli v zadnji del avtobusa, kjer so jo zverinsko posiljevali in mučili s palico. Oba so slekli do golega in ju taka tudi vrgli s premikajočega se avtobusa, s katerim so ju skušali nato še povoziti. Preden so jih zažgali, so vozilo očistili z dekletovimi oblačili, ter si razdelili od para ukradeno robo - mobitela, ročno uro in par čevljev. Fant je napad preživel, dekle je 13 dni po napadu v bolnišnici v Singapurju umrlo zaradi hudih notranjih poškodb. Pred smrtjo ji je uspelo podati izjavo o napadalcih.

Šesterico so kmalu prijeli in leto kasneje obsodili na smrt. Eden si je čakajoč na izvedbo kazni življenje vzel sam, 17-letniku so prisodili triletno zaporno kazen. »Spoštovanja vredno dekle se ob devetih ponoči ne bo vlačilo naokrog. Dekle je veliko bolj odgovorno za posilstvo kot fant,« je v intervjuju za BBC leta 2015 svoje dejanje komentiral Mukesh Singh, eden od napadalcev, ki nikakor ni mogel razumeti razburjenja javnosti okoli posilstva. »Dekleta spadajo v hišo za štedilnik, ne v diskoteke in bare, kjer oblečene v napačna oblačila počnejo narobe stvari,« je bil jasen. V takih primerih si zaslužijo, da se jih nauči lekcijo.

Posilstvo vsakih nekaj minut

Singh ni pošast ali psihopat, temveč nič kaj izstopajoč, povprečen Indijec. Da bi ženske, ki se neprimerno obnašajo, brutalne napade morale sprejeti stoično, saj so si jih vendar zaslužile, meni ogromno indijskih moških. Tako so se naučili v izrazito patriarhalni družbi, kjer je kršenje pravic žensk in spolno nasilje nad njimi del vsakdanjika. Na to kaže tudi uradna statistika iz leta 2018, ko je policija obravnavala 33 tisoč prijav posilstva, kar je čez 90 na dan oziroma eno na vsakih 16 minut. Še mnogo več jih ne prijavijo.

Zverinski napad leta 2012 je v državi sprožil množične proteste, na katerih so zahtevali strožje zakone za posiljevalce in nekaj so jih celo sprejeli. A težava ni pomanjkanje zakonov, saj ti v demokratični družbi vendarle obstajajo, temveč njihovo izvajanje. »Neenakost spolov je kot tumor, posilstva, trgovina z belim blagom, otroške poroke, umori iz časti pa so metastaze,« je v zdravstvenem žargonu ključno problematiko opisala Leslee Udwin, ki je za BBC o zločinih nad ženskami v Indiji posnela dokumentarni film.