V tekmovalnem pravilniku FA sicer piše, da bi se sezona morala končati do 1. junija, a so se Angleži dogovorili, da se lahko sezona 2019/20 podaljša za nedoločen čas. Če bo treba, tudi za zaprtimi vrati oziroma pred praznimi tribunami. Takšna možnost za podaljšanje sezone se je odprla z odločitvijo Evropske nogometne zveze (Uefe), da odpove letošnje evropsko prvenstvo, ki ga je preložila na leto 2021.

Videokonferenca klubov in predstavnikov angleške zveze je potekala tudi v luči informacij, ki zadevajo televizijske prenose. Televiziji BT Sport in Sky bosta zahtevali povračilo denarja z naslova televizijskih pravic, in sicer v višini kar 813 milijonov evrov, če bi se sezona končala predčasno, je v sredo poročal tabloid Sun.

Angleška nogometna zveza je za najbolj prizadete klube, ki se bodo zaradi finančne negotovosti znašli v denarnih težavah, namenila 54 milijonov evrov takojšnje finančne pomoči. V Sloveniji zaenkrat velja prepoved tekmovanj pod okriljem Nogometne zveze Slovenije do konca marca. Kot je denimo na svoji spletni strani objavil državni prvak Maribor, bi se slovensko prvenstvo, če bi se razmere izboljšale, nadaljevalo v maju in končalo junija.

Je pa tako kot po Evropi pripravljenih več scenarijev. Uefa je dala navodilo, da se tako evropska kot domača klubska tekmovanja končajo najpozneje 30. junija. Sredi julija bi bile namreč na sporedu že kvalifikacijske tekme za evropska tekmovanja za novo sezono. »To pomeni, da glede na izredno situacijo, časa za odmor med prvenstvoma praktično ne bi bilo,« so zapisali na spletni strani NK Maribor.

A najprej se tu postavlja vprašanje, ali se bodo tekmovanja sploh lahko izvedla. »Pripravljenih je več različnih rešitev in ko se bo pandemija pričela umirjati ter bo mogoče določiti realne okvirje za dokončanje letošnje sezone, bodo sprejeti prvi sklepi,« pravijo pri Mariboru.

V Španiji je v ponedeljek vzniknila novica, da naj bi Uefa predlagala, da v primeru nezmožnosti nadaljevanja igranja prvak posamične države postane tisti, ki je vodilni na lestvici. Toda Uefa na čelu s predsednikom Aleksandrom Čeferinom je to zanikala in poudarila, da o tem ni bilo govora. »Sezono bomo podaljševali, kolikor bo treba, da končamo prvenstvo. Bilo bi nepravično, če je ne bi,« nemška tiskovna agencija dpa navaja predsednika španske nogometne zveze Luisa Rubialesa.