Zgodba o nakupu 3,8 milijona zaščitnih mask zgovorno priča o realni stiski Slovenije in drugih evropskih držav pri oskrbovanju z zaščitnim materialom, ki ga nujno potrebujemo za preprečevanje širjenja koronavirusa. Na drugi strani pa zmeda in panika predstavljata idealne pogoje za sumljive posle, ko gre za nabavo nujno potrebne opreme. Zato ne preseneča, da je obrambni minister Matej Tonin posel nakupa treh milijonov mask opisal kot prevaro in vojno dobičkarstvo.

Tonin in Počivalšek z različnima verzijama

Vse skupaj se je začelo v sredo zvečer, ko je Tonin izjavil, da je Slovenija že plačala 10 milijonov evrov za zaščitne maske in drug material, a da je blago težko dostaviti do Slovenije. Druga Toninova izjava pa je pretresla slovensko javnost, in sicer, da je tovorno vozilo s tremi milijoni mask v sredo popoldne izginilo. Naslednji dan smo iz dveh vladnih virov dobili dve nasprotujoči si interpretaciji. Obrambni minister Tonin je pojasnil, da je bila Slovenija v tem primeru žrtev prevare, saj da je imelo ministrstvo za gospodarstvo v sredo vsaj trikrat stik z voznikom tovornega vozila z maskami, nato pa naj bi ob 18. uri pri Postojni izgubili vsak kontakt. »Ta prevoz in te maske niso nikoli obstajali,« je izjavil Tonin. Zaradi tega je že v sredo zvečer stopila v akcijo slovenska policija, in sicer na podlagi suma storitve kaznivega dejanja oziroma poskusa poslovne goljufije.

Na ministrstvu za gospodarstvo imajo svojo verzijo zgodbe o nabavi zaščitnih mask. Pojasnili so, da so v sodelovanju z zavodom za blagovne rezerve v prizadevanjih, da bi nujno potrebni material naročili pri dobavitelju Labena, naročili dobavo treh milijonov zaščitnih mask v vrednosti 1,68 milijona evrov, plačilo pa naj bi bilo izvedeno šele po dobavi naročenega blaga. »Dobava s strani dobavitelja je bila resda predvidena včeraj (v sredo, op.p.), vendar so nas obvestili, da predvidene pošiljke niso prejeli, in pri tem pojasnili, da so pogodbo s poslovnim partnerjem razvezali, dobili povrnjena sredstva in že včeraj naročili novo pošiljko, o čemer so obvestili tudi slovensko vlado,« so pojasnili na ministrstvu za gospodarstvo.

Sledi mask vodijo v Bosno

Zgodba o nenavadni nabavi izginulih mask, ki jih nikoli ni bilo, in domnevno izginulem tovornem vozilu odmeva tudi v tujini – konkretno v Bosni in Hercegovini. Izkazalo se je namreč, da je slovensko podjetje na področju farmacevtske in medicinske opreme Labena, ki ga vodi Borut Čeh, naročilo opremo pri bosanskem podjetju Global Promet. Njegov zastopnik Emir Begović najprej ni bil dosegljiv, nato pa je za spletni portal RTV Slovenija pojasnil, da so bili zgolj posrednik med Labeno in bosanskim podjetjem Windsor Group iz Zavidovićev, ki da ga vodi Sead Žilo. Slednji je za RTV Slovenija izjavil, da maske ima, Begović pa naj bi mu zagotovil, da ima zagotovljen in plačan posel iz Slovenije. Posla niso izpeljali, ker prvim dogovorom ni sledila nobena pogodba ali naročilnica. »Begović mi je poslal kopijo potrdila o vplačilu 207.000 evrov za dobavo treh milijonov mask, a naše podjetje tega denarja nikoli ni prejelo. Poklical sem banko in jim dal navodilo, da tudi če bo denar vplačan na naš račun, naj se takoj vrne plačniku, ker brez ustrezne pogodbe in drugih papirjev Sloveniji ne moremo dostaviti mask. Nekaj mi smrdi v tej zgodbi. Nekdo vskoči v posel iz Slovenije in potem še iz Bosne, ne da bi ga zanimala cena. Vsakega zanima cena,« je izjavil Žilo za spletni portal RTV Slovenija.

Vojni dobičkarji

Spletni medij Žurnal je stopil v kontakt z obema bosanskima poslovnežema, kjer se je zgodba prelaganja odgovornosti za nedobavo zaščitnih mask ponovila. Begović, ki ga je Tonin označil za centralno figuro morebitne prevare, je za bosanski medij izjavil, da ga je Žilo prevaral, ker ni dobavil mask. V Žurnalu so objavili tudi kupoprodajno pogodbo med Labeno in Global Prometom o nakupu 3,8 milijona mask po 0,280 evra za kos. To skupaj znese dober milijon evrov. Ministrstvo za gospodarstvo pa je sporočilo, da so bili za pošiljko pripravljeni plačati 1,68 milijona evrov. Zdi se, da bi v tem poslu, ki je nato nekako propadel, nekdo zaslužil okoli 400.000 evrov, potem ko odštejemo DDV.

(foto: zurnal.info)