Izbruh pandemije koronavirusa grozi tudi s poglabljanjem nasprotij med starimi globalnimi nasprotniki, namesto da bi jih blažil. Poročilo diplomatske službe visokega predstavnika Evropske unije za zunanjo in varnostno politiko Josepa Borrella (EEAS), datirano s 16. marcem letos, tako opozarja na kampanjo, katere cilj je vnašanje zmede, panike in strahu. Neposredno obtožuje ruskim oblastem naklonjene medije in navaja, da je »glavni cilj kremeljskih dezinformacij poslabšati javnozdravstveno krizo v zahodnih državah, zlasti s spodkopavanjem zaupanja javnosti v nacionalne zdravstvene sisteme – s čimer se prepreči učinkovit odziv na izbruh«. Pri tem navaja, da so od 22. januarja ugotovili skoraj 80 primerov dezinformacij o izbruhu epidemije, povezanih s Kremlju naklonjenimi mediji.

Dmitrij Peskov o kronični obsedenosti z rusofobijo

Tiskovni predstavnik ruskega predsednika Dmitrij Peskov je obtožbe iz poročila zanikal, vse skupaj pa pripisal obsedenosti z rusofobijo. »Če omenjeni dokument vsebuje vsaj en konkreten primer, povezan z določenim medijem, bi lahko komentiral kaj več. Takšna rusofobija bi morala v sedanji situaciji preprosto zbledeti, a žal ni tako,« je še dodal.

Poročilo EEAS sicer navaja, da Kremlju naklonjeni mediji niso neposredni avtorji dezinformacij, ampak »širijo teorije, ki nastajajo naokoli«. Dodaja, da je denimo ruska televizijska mreža RT v španščini dvanajsti najpopularnejši vir na družbenih omrežjih facebook, twitter in reddit, ko gre za koronavirus.

Glavnina dezinformacij v kremeljski režiji naj bi podpirala teorije o kreiranju virusa in njegovi uporabi kot orožja s strani Zahoda, globalno občinstvo pa o tem prepričujejo v angleščini, nemščini, francoščini, italijanščini, španščini, arabščini in seveda ruščini. Kot konkreten primer pa devetstransko poročilo med drugim navaja primere iz Litve in Ukrajine s trditvami o tam nameščenem obolelem ameriškem vojaku. Tiskovni predstavnik evropske komisije Peter Stano je po medijskem razkritju internega poročila za CNN med drugim dejal, da v zadnjih tednih opažajo tudi ploho dezinformacij o širjenju virusa in da si EEAS »intenzivno prizadeva spremljati pretok in vire informacij ter jih javno identificirati in dvigniti zavest o dezinformacijah o koronavirusu iz ruskih virov«. Ob tem je Moskvo obtožil, da se igra s človeškimi življenji, in Evropejce opozoril, naj bodo previdni in uporabljajo le vire novic, ki jim zaupajo.

Le nadaljevanje obtožb o podtalni dejavnosti

EEAS svojega poročila po navedbah Reutersa ne komentira. Je pa evropska komisija v stiku z upravljalci družbenih omrežij tako kot že ob širjenju dezinformacij ali sovražnega govora v preteklosti. EU in Nato Rusijo že dlje časa obtožujeta podtalnega delovanja prek medijske srenje v poskusih politične destabilizacije Zahoda z izkoriščanjem njegovih družbenih delitev. Ruski predsednik Vladimir Putin vztrajno zavrača kakršno koli tovrstno dejavnost Kremlja, pokazalo se je tudi, da sami ruski mediji nimajo omembe vrednega vpliva na širše evropsko občinstvo, uspešnejše pa naj bi bilo zagotavljanje platform evroskeptikom in populistom znotraj EU. Sicer pa je podobno poročilo kot EEAS prejšnji mesec pripravilo že ameriško zunanje ministrstvo. Med drugim je navajalo, da na tisoče z Rusijo povezanih računov na facebooku in twitterju širi dezinformacije o koronavirusu, a sta oba zagotavljala, da jim niso dostavili nobenih dokazov, s katerimi bi lahko zadevo preverili in račune ukinili.