Uprava za javna plačila je prenehala objavljati podatke o finančnih transakcijah proračunskih porabnikov, zato javnost nima več vpogleda v to, komu, koliko in kdaj plačujejo državni proračun in proračunski porabniki. Zadnji objavljeni podatki so od prejšnjega petka, torej dneva, ko se je zamenjala vlada.

Zmanjšan nadzor

Objave je uprava prekinila zaradi ukrepov, namenjenih boju proti širjenju novega koronavirusa, pojasnjujejo na ministrstvu za finance. Trenutno uprava izvaja le nujne naloge za zagotavljanje nemotenega izvajanja plačilnih in drugih storitev za proračunske uporabnike.

Na komisiji za preprečevanje korupcije, ki jo za zdaj še vodi Boris Štefanec, so poudarili, da razlogov za takšno odločitev uprave podrobneje ne poznajo, a razumejo, da se moramo v trenutnih razmerah vsi po najboljših močeh prilagajati. »Zagotovo pa bo s tem delno otežen javni nadzor nad porabo javnih sredstev in zmanjšana transparentnost delovanja države,« so zapisali. Opozorili so, da so trenutne razmere v državi izredne in da bodo imele resne dolgoročne posledice za vse segmente družbe. »Zato je zakonito in odgovorno upravljanje javnih sredstev nosilcev javnih funkcij še toliko pomembnejše,« so poudarili.

Komisija podatke uprave o transakcijah od leta 2011 uporablja za svojo aplikacijo Erar (prej Supervizor). Njen namen je prav omogočanje in izboljšanje nadzora nad ravnanjem oblasti, zato v komisiji zagotavljajo, da bodo storili vse, kar je v njihovi moči, da bodo podatki, takoj ko bo mogoče, v celoti objavljeni tudi za nazaj.

Mimo ustaljenih postopkov

Vlada prav v tem času prek zavoda za blagovne rezerve hitro kupuje na milijone kosov zaščitne opreme. »Dejstvo je, da nabave ne gredo po običajnih postopkih, ker ni časa za to,« je v torek dejal minister za zdravje. Zaradi odsotnosti podatkov moramo na primer vladi verjeti na besedo, ko trdi, da podjetju Global Promet iz BiH ni plačala zaščitnih mask, za katere se je izkazalo, da ne obstajajo. V sredo zvečer je obrambni minister Matej Tonin sicer izjavil, da je po njegovih informacijah Slovenija že plačala deset milijonov mask, a je minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek včeraj zatrdil, da zavod za blagovne rezerve doslej ni ničesar plačal vnaprej. »Vse posle delamo tako, da jih plačamo po dobavi,« je dodal.