Ukana stoletja, kakor mnogi opisujejo podvig spretnih goljufov, se je zanje končala klavrno. Pariško sodišče je Gilberta Chiklija zaradi goljufije v organizirani združbi ter izdajanja za drugo osebo obsodilo na enajst, Anthonyja Lasarevitscha pa na osnovi malce blažjih obtožb na sedem let zapora. Skupno bosta morala plačati še tri milijone evrov kazni. Sebastiana Zawadzkega, ki je še vedno na begu, a ga iščejo z mednarodno tiralico, so v odsotnosti obsodili na pet let zapora in milijon evrov kazni. Pri ukani je sodelovalo najmanj šest oseb.

Reševali talce iz Malija

Goljufija je brez težav delovala kar dve leti, še kar nekaj časa po tistem, ko so potencialne tarče policiji in francoskemu obrambnemu ministrstvu sporočile svoje sume o nepravilnostih. Več kot očitno spretni goljufi so svoje bogate žrtve prepričali, da govorijo s takratnim francoskim ministrom za obrambo (danes pa za zunanje zadeve) Jean-Yvesom Le Drianom. »Politik« jih je prosil za pomoč pri plačilu odkupnine za francoske talce v rokah islamskih teroristov. »Govorimo o življenjih francoskih državljanov! Če jih čim prej ne rešimo, lahko pričakujemo najhujše,« je sogovornike z resnim glasom, ki je izražal nujnost hitrega ukrepanja, »minister« nagovoril tarče. Francoze naj bi teroristi kot talce zadrževali v Maliju. Marsikateri tarči se je najbolj neobičajen del postopka zdel nakazilo, ponekod je šlo za znesek več milijonov evrov, saj so ga morali opraviti sami, ne prek francoske vlade. »Uradno stališče države je, da ne plačuje odkupnin. Imate moje zagotovilo, da vam bo denar povrnila centralna banka,« je dobrotnika miril slepar. Mnogo se jih je na prošnje velikodušno odzvalo, niti sanjalo pa se jim ni, da milijone dajejo v roke trem kriminalcem, ki so se s silikonsko masko v francoskega ministra prelevili zgolj za finančne potrebe. Skupno so tako ukradli več kot 80 milijonov evrov.

»Slika je bila sicer malce zamegljena, glas pa čuden. A je povedal, da se javlja iz zaklonišča na ministrstvu,« je svojo izkušnjo s prevaranti opisal Bruno Paillard, pridelovalec šampanjca iz severne Francije. vendar ni nasedel in je zadevo nemudoma prijavil policiji. »S šampanjcem osrečujemo ljudi, kar pa ne pomeni, da smo enako uspešni tudi na področju reševanja talcev,« je povedal za CNN. Zanimivo je bilo tudi, da so se sleparji zelo dobro pripravili na svoje tarče, saj so o njih zbrali kar največ možnih, tudi osebnih podatkov.

Pripravljena že maska monaškega princa

Pretentati jim je uspelo več kot 150 ljudi, med drugim predsednika Nigerije, norveškega premierja, nadškofa Lyona, lastnika prestižne vinske kleti Chateau Margaux, duhovnega vodjo Aga Khana, belgijskega kralja, generalnega direktorja Unesca in še mnogo drugih. Sodeč po sodnih dokumentih je trojica skušala denar dobiti od veleposlaništev in vlad v vsaj 50 različnih državah. Priče so v zaslišanjih povedale, da se je ukana začela s telefonskim klicem, sledil je videopogovor prek skypa. Za potrebe pogovora si je eden od sleparjev nadel edinstveno, samo za to priložnost ustvarjeno silikonsko masko francoskega ministra, do potankosti so posneli ministrovo pisarno.

Prve tarče so sume policiji in obrambnemu ministrstvu prijavile že poleti 2015, aprila leto kasneje so v Franciji odprli preiskavo, obvestili veleposlaništva po svetu, potrebe po novinarski konferenci pa niso videli. To se je izkazalo za napako, saj so prevaranti z velikim zanosom delovali še naprej. Novembra so prelisičili turškega tajkuna Inaca Kiraca, ki je 47 milijonov evrov v več zneskih nakazal na račune na Kitajskem, da bi tako pomagal pri rešitvi dveh talcev v Siriji. Ko je končno ugotovil, da gre za prevaro, je začel pogovore snemati. Policija je skupino sčasoma razbila, in to še pravi čas, saj so se pripravljali na novo ukano – v hišni preiskavi so namreč že našli silikonsko masko monaškega princa Alberta II.