To je prvič, da so v Nemčiji prepovedali kako skupino, ki je povezana z omenjenim gibanjem. Prepoved je odredil nemški notranji minister Horst Seehofer.

Policisti so dopoldne preiskali domove 21 vodilnih članov skupine Združena nemška ljudstva in plemena in njene podorganizacije Osnabrücker Landmark. Zasegli so pištole, propagandni material in manjšo količino narkotikov, so sporočili z notranjega ministrstva.

"Proti desničarskemu ekstremizmu, rasizmu in antisemitizmu se bomo borili neumorno, tudi med krizo," je na twitterju zapisal tiskovni predstavnik notranjega ministra Steve Alter.

Skupina je pozornost oblasti v zadnjih letih pritegnila zaradi pogostega pošiljanja sovražnih elektronskih sporočil, v katerih so naslovnikom grozili z zapiranjem in kolektivnim kaznovanjem. "Vrhovno sodišče" skupine pa je predstavnikom nemške vlade grozilo s tožbami zaradi "dezintegracije suverene države".

Verjamejo, da še vedno obstaja nemški rajh

Člani Gibanja državljani nemškega rajha ne priznavajo sedanje nemške države, ki obstaja od konca druge svetovne vojne. Verjamejo, da še vedno obstaja nemški rajh, kot je leta 1937. Ne priznavajo zakonov in oblasti v Nemčiji, tako da se nekateri tudi z nasiljem upirajo državnim ukrepom. Nekateri kopičijo orožje.

Po podatkih nemške obveščevalne službe ima gibanje v Nemčiji okoli 19.000 članov.

Policija je že septembra izvedla racije pri članih skupine po vrsti incidentov. Med drugim so se zavzemali, da bi iz zapora izpustili vidnega zanikovalca holokavsta.