Mednarodni olimpijski komite (Mok) je soočen z razmerami, ki jim ni bil priča vse od druge svetovne vojne. Mok za zdaj še ni sprejel odločitve o preložitvi oziroma odpovedi OI. Predstavniki olimpijske družine na čelu s predsednikom Thomasom Bachom in japonski organizatorji so prepričani, da še ni čas za »drastične ukrepe«, glede na to, da svet do začetka iger ločijo še štirje meseci.

Vrstijo pa se zaskrbljeni pozivi športnikov vodilnim predstavnikom olimpijskega gibanja o negotovem položaju, v katerem so se znašli zaradi odpadlih olimpijskih kvalifikacij in nezmožnosti opravljanja olimpijskih priprav. Trdne vere v to, da bodo OI lahko izpeljali po prvotnem urniku in programu, ne delijo niti vsi člani mednarodne olimpijske družine. Med skeptiki je tudi Coe, ki je po funkciji tudi član koordinacijske komisije za OI v Tokiu. V intervjuju za britansko radiotelevizijo BBC je priznal, da obstaja verjetnost preložitve iger.

Mok čaka na zadnji trenutek

»Seveda ta možnost obstaja. V tem trenutku nobena možnost ni izključena,« je odgovoril Coe na vprašanje, ali bi lahko igre izpeljali septembra ali oktobra. »Na podlagi pogovorov, ki sem jih v zadnjem času imel s predstavniki Moka in predstavniki športnih zvez, celotna športna srenja deli stališče, da končne odločitve še ni treba sprejeti v tem trenutku,« je dejal Coe. Za zdaj v mednarodni olimpijski družini odlašajo z odločitvijo in jo prelagajo na zadnji možen datum, ker bi preložitev OI prinesla številne težave.

V letu pred oziroma v letu po OI so na koledarjih svetovna prvenstva. Termin OI pa je tudi izbran premišljeno, da se OI ne prekrivajo z drugimi velikimi športnimi dogodki in tekmovanji ali ligami. Britanski štirikratni olimpijski prvak v veslanju Matthew Pinsent je pozval k odločnejšim ukrepom. »Globalno se trenutno kot svet soočamo z drugimi prioritetami in mislim, da bi morali povedati, da bomo OI preložili oziroma jih v tem trenutku odpovejmo in se bomo kasneje, ko bo čas za to primeren, pogovarjali o tem, kdaj jih bomo lahko izpeljali. Mislim, da v tem trenutku nimamo prav veliko scenarijev, ki bi nam bili na voljo,« je dejal Pinsent za BBC.