Novi ukrepi

- Vlada razrešila Nino Pirnat s položaja direktorice NIJZ in jo imenovala za v.d. direktorata za zdravstveno varstvo.

- Sprejet je odlok o začasni prepovedi zbiranja in gibanja na javnih površinah. Globe za kršitelje bodo visoke nekaj čez 400 evrov.

- Ministri in državni sekretarji bodo imeli najvišje možne plače, kot po zakonu o sistemu javnih plač v javnem sektorju lahko pripada tem funkcijam. Za državne sekretarje je določen 61. plačni razred, za ministre pa 64.

- Janša: Slovenska vojska bo v prihodnjih dneh začela popolnjevati enote s prostovoljno rezervo.

Do preklica prepovedano gibanje in zbiranje na javnih površinah, dovoljene izjeme

Odlok, ki ga je danes sprejela vlada, se ne bo uporabljal za dejavnosti, s katerimi se zagotavlja delovanje organov države, lokalnih skupnosti in javnih opravil, ki jih izvajajo pristojne službe. Gibanje, dostop in zadrževanje na javnem kraju je ob upoštevanju ohranjanja varne razdalje do drugih oseb za posameznike dovoljen za:

- prihod in odhod na delo ter izvajanje delovnih nalog,

- opravljanje gospodarskih, kmetijskih in gozdarskih dejavnosti,

- odpravljanje neposredne nevarnosti za zdravje, življenje in premoženje,

- varstvo in pomoč osebam, ki so potrebne podpore,

- dostop do lekarn, trgovin z živili in kmetijske neposredne prodaje,

- dostop do drogerij in drogerijskih marketov,

- dostop do prodaje medicinskih proizvodov in zdravstvenih pripomočkov ter sanitarnih pripomočkov,

- dostop do zdravstvenih in sanitarnih storitev,

- dostop do storitev za osebe s posebnimi potrebami,

- dostop do mest za prodajo hrane za živali,

- dostop do prodaje in vzdrževanje varnostnih proizvodov in proizvodov za nujne primere,

- dostop do storitev za nujne primere,

- dostop do kmetijskih trgovin, vključno s klavnicami in prodajo semen, krmil in gnojil,

- dostop do bencinskih črpalk,

- dostop do bank in pošt,

- dostop do izvajanja nalog, povezanih z delovanjem pravosodnih organov,

- dostop do dostavnih, čistilnih in higienskih storitev,

- dostop do komunalnih storitev za opravljanje z odpadki,

- dostop do avtomobilskih servisov in servisov kmetijske in gozdarske mehanizacije in opreme,

- dostop do javnih parkov in drugih sprehajalnih površin,

- dostop do tujih diplomatskih in konzularnih predstavništev.

Podrobnejšo opredelitev teh izjem za območje posamezne lokalne skupnosti lahko glede na specifične potrebe v skupnosti opredeli župan s sklepom, ki se javno objavi, je predvidela vlada.

Gibanje, dostop in zadrževanje na javnem kraju se v okviru zgoraj navedenih izjem dovoljuje tudi:

- skupinam oseb, če gre za ožje družinske člane ali člane skupnega gospodinjstva in če je mogoče ob tem gibanju zagotoviti varno razdaljo do gibanja podobnih skupin,

- skupinam sodelavcev do največ pet oseb, če uporabljajo skupni osebni transport za prevoz na delo ali so vpoklicani za opravljanje nalog v okviru Civilne zaščite.

Odlok začne veljati opolnoči in bo veljal do preklica. Globe za prekrške po tem odloku bodo izrečene po zakonu, ki ureja nalezljive bolezni.

Hojs: Naj v tem trenutku nihče ne grozi s stavkami

Hojs je v pogovoru za TV Slovenija komentiral napoved Sindikata delavcev trgovine Slovenije, ki zahteva spremembo vladnega odloka, da morajo biti prodajalne z živili odprte vsaj od 8. in najmanj do 20. ure, in poziva, naj se omejitev postavi pri največ 18. uri. Spremembo zahteva najkasneje v 24 urah, sicer bo svoje člane pozval k stavki.

Notranji minister poziva, "naj v tem trenutku nihče ne grozi s stavkami in drugimi ukrepi, ampak da dejansko poskušamo čim bolje poskrbeti za svoje zdravje". Prepričan je, da bo tudi minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek ponovno preveril uredbo, in bo, v kolikor se bo izkazalo, da je smiselno, delovni čas dodatno skrajšal.

Vlada želi sicer po Hojsovih besedah v času obratovanja trgovin določiti neko mejo, s katero bi opredelili, katere skupine naj v določenem času obiskujejo trgovine, "da ne pride do nepotrebnega mešanja in potencialno novih okužb".

Posebna pooblastila vojski za nadzor zunanjih meja

Glede predloga o podelitvi posebnih pooblastil vojski pa je izpostavil, da ne gre za to, da bi vojska karkoli počela znotraj države, ampak za to, "da vojsko aktiviramo za dodaten nadzor zunanjih meja". Policija bo namreč po Hojsovih besedah v največji meri potrebna znotraj države.

Več o ukrepu, ki bo začel veljati opolnoči, bo javnosti pojasnil predsednik vlade Janez Janša v večernem video nagovoru.

V Sloveniji je bilo sicer do 14. ure potrjenih 319 okužb z novim koronavirusom, medtem ko so opravili 9860 testiranj.

Vlada Pirnatovo z vrha NIJZ prestavila na čelo direktorata za zdravstveno varstvo

Vlada je na današnji seji sprejela nekaj kadrovskih potez. Med drugim je razrešila Nino Pirnat s položaja direktorice Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in jo imenovala za v. d. generalne direktorice direktorata za zdravstveno varstvo na ministrstvu za zdravje. Imenovala je tudi nova generalna sekretarja na tem in zunanjem ministrstvu.

Kot je zapisano v sporočilu po seji vlade, so z današnjim dnem razrešili s položaja v. d. generalne direktorice direktorata za zdravstveno varstvo Kristino Kuhanec Tratar in na njeno mesto imenovali Pirnatovo.

Darjo Hrga pa je vlada imenovala za v. d. generalne sekretarke na ministrstvu za zdravje, in sicer do imenovanja generalnega sekretarja po opravljenem natečajnem postopku, vendar najdlje do 30. septembra 2020.

Vlada je na predlog Tonina razrešila Željka Kralja s položaja generalnega direktorja direktorata za logistiko ministrstva za obrambo in za vršilca dolžnosti imenovala Uroša Korošca, vendar največ za šest mesecev.

Vlada je s položaja v. d. generalnega sekretarja na ministrstvu za zunanje zadeve razrešila Mitjo Močnika in na njegovo mesto imenovala Jožefa Drofenika, največ za dobo šestih mesecev.

V bolnišnicah okoli 40 bolnikov

V Sloveniji je bilo do 14. ure potrjenih 319 okužb z novim koronavirusom, medtem ko so opravili 9860 testiranj, so objavili na spletni strani ministrstva za zdravje. V bolnišnicah je po navedbah vodje strokovne skupine za podporo vladnemu kriznemu štabu za zajezitev in obvladovanje epidemije, Bojane Beović okoli 40 bolnikov s covidom-19. Beovićeva je danes v pogovoru za Radio Slovenija dejala, da je virus prav gotovo razširjen po Sloveniji, saj dobivajo poročila o bolnikih iz vse države. »Oceno razširjenosti virusa lahko podamo glede na to, koliko ljudi je oskrbovanih v bolnišnicah. Ta številka je danes okoli 40. To je več, kot je bilo v prejšnjih dneh. Postopno postajajo ljudje, ki so prej imeli blažje simptome, ki so imeli dokazan virus v svojih dihalih, bolj bolni in prihajajo na vrata bolnišnic,« je povedala.

Po njenih besedah je »to začetek nečesa, kar bomo morali res z vsemi silami obvladovati in na to se zdaj res intenzivno pripravljamo«.

Na očitke, da se ne testira dovolj bolnikov na novi koronavirus, pa je odvrnila, da je Slovenija med državami, ki naredi največ testov glede na število prebivalcev.

V UKC Ljubljana hospitaliziranih 21 okuženih, peterica ostaja na intenzivni terapiji

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je trenutno hospitaliziranih 21 ljudi, okuženih z novim koronavirusom, od tega jih pet ostaja na intenzivni terapiji, so sporočili iz največje bolnišnice v državi. Kot so dodali, jih 13 zdravijo prek telemedicine in več kot 80 s pomočjo telefonskih klicev. Doma so bolniki, ki niso iz rizičnih skupin in imajo ob pregledu lažjo klinično sliko ter zanje zdravniki ocenijo, da se lahko varno zdravijo v domačem okolju, so pojasnili v naši največji bolnišnici. Po besedah zdravnice Mateje Logar z Infekcijske klinike »vsekakor vsi dobijo navodilo, da v primeru težkega dihanja, krvavega kašlja ali tiščanja v prsih pokličejo na Infekcijsko kliniko ali osebnega zdravnika«.

V UKC Maribor pa imajo 14 bolnikom s covidom-19, od tega dva v enoti intenzivne nege.

V slovenjgraški bolnišnici pet zaposlenih z okužbo

Med zaposlenimi v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec so okužbo z novim koronavirusom potrdili še pri eni zaposleni osebi, ki je bila že doma v samoizolaciji, tako da imajo zdaj skupno potrjenih pet okužb med zaposlenimi.

V šmarskem domu upokojencev okuženi že trije zaposleni in šest varovancev

V Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah se je okužba, potem ko so v sredo potrdili prvi primer pri eni od zaposlenih, do danes razširila že na tri zaposlene in šest stanovalcev. Kot je sporočila direktorica doma Gordana Drimel, imajo še trije stanovalci povišano telesno temperaturo in tudi zanje predvidevajo, da so okuženi.

V jeseniški bolnišnici ni prostora za sprejem bolnikov s koronavirusom

V Splošni bolnišnici Jesenice, kjer že vrsto let opozarjajo na veliko prostorsko stisko, nimajo prostora, kjer bi lahko zdravili bolnike s koronavirusno boleznijo. Če bi bilo nujno, bi si lahko pomagali s kontejnerji, v katere so nameravali premestiti negovalni oddelek v času energetske sanacije stavbe.

V bolnišnici upajo, da ne bodo dobili bolnikov s koronavirusom. »«Če jih bomo, bo to, glede na možnosti, ki jih imamo v naši hiši, zelo težka situacija,« je za STA povedal v. d. direktorja Splošne bolnišnice Jesenice Miran Rems.

Jeseniška bolnišnica nima niti kadrovskih rezerv. Že sicer jim močno primanjkuje sester in trenutno jih je zgolj toliko, da s pomočjo premeščanja lahko zapolnijo vsa delovišča, ki jih potrebujejo. Če bi potrebovali intenzivnejše zdravljenje za bolnike s koronavirusom, bi bili zato tudi s kadrom zelo na tesno.