Po današnji uveljavitvi spremenjenega odloka so lahko prodajalne z živili odprte vsak dan vsaj od 8. ure in najmanj do 20. ure. Med 8. in 10. uro imajo prednost pri nakupu in vstopu v trgovine ranljive skupine, ob nedeljah in dela prostih dnevih morajo biti razen bencinskih servisov in lekarn zaprte vse prodajalne.

Sindikat pozdravlja zaprtje trgovin ob nedeljah in prednostni vstop v trgovino za ranljive skupine v določenem časovnem razponu, ostro pa nasprotuje minimalni dolžino delovnega časa od 8. do 20. ure, "saj to v praksi za zaposlene pomeni še daljši čas izpostavitve nevarnosti covida-19 in dodatne nadure, ki jih bodo morali oddelati zaposleni v prvi bojni liniji".

Zato zahteva, da se delovni čas omeji do 18. ure oz. se prilagodi lokalnim specifikam, saj da je lahko delovni čas na obrobnih območjih in v manjših krajih še krajši. "Ukrep naj se popravi najkasneje v roku 24 ur od prejema tega poziva, sicer bo Sindikat delavcev trgovine Slovenije svoje člane pozval k stavki tako, da ostanejo doma," so opozorili.

Predsednica trgovinske zbornice: Stavka v tem trenutku bi bila družbeno neodgovorna

Stavka delavcev v trgovini, ki zahtevajo spremembo minimalnega časa obratovanja, bi bila v tem trenutku družbeno neodgovorna, je dejala predsednica Trgovinske zbornice Slovenije Marija Lah. Trgovci so namreč sklenili, da bodo storili vse za uveljavitev vladnega odloka, ki določa minimalen čas obratovanja prodajaln z živili. "Sindikat nas s svojimi zahtevami ni seznanil, je pa zbornica po usklajevanju s trgovci ravno danes sklenila, da bodo napeli vse sile in vladni odlok uveljavili v praksi. Prosili pa smo ministrstvo, če lahko odredijo izjeme za mikro in mala podjetja," je pojasnila predsednica zbornice.

Mercator z dodatkom za delavce v operativi

Največji trgovec v Sloveniji bo zaposlenim v operativi, torej v maloprodaji, logistiki, trgovinah Cash&Carry in odprtih enotah M Tehnike, izplačal posebni dodatek za opravljeno delo. Ta znaša 30 odstotkov od osnovne plače zaposlenega in bo veljal do preklica.

Lekarne skrajšujejo delovni čas

Lekarne po Sloveniji bodo v dogovoru z ministrstvom za zdravje skrajšale odpiralne čase. Lekarniška zbornica Slovenije zato prebivalce naproša, da pred obiskom lekarne preverijo odpiralni čas svoje poslovalnice. »Lekarne namreč ne bodo enako organizirane, vsaka bo imela drugačen delovnik,« je pojasnil predsednik zbornice Miran Golub.