Glede na pojasnila, ki so jih STA posredovali iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), morajo delavci, ki nimajo vozniškega dovoljenja in na delo sicer prihajajo z javnim prevozom, zdaj, ko ta ni na voljo, o zapletu pravočasno obvestiti delodajalca.

»Delavcu svetujemo, da delodajalca predhodno obvesti pisno, po elektronski pošti oziroma vsaj po sms sporočilu, da bo imel dokazilo o pravočasnem obveščanju,« navajajo v ZSSS.

Med možnostmi je tudi, da se delavec in delodajalec dogovorita o izrabi morebitnega viška ur ali dopusta. Delodajalec sicer dopusta ne sme odrejati enostransko.

Lahko pa delodajalec delavcu organizira prevoz, denimo ponj pošlje sodelavca ali taksi. To pa mora delavec nujno sprejeti.

Če ni na voljo nobena od možnosti, da delavec pride na delo in je o tem pravočasno obvestil delodajalca, mu pripada 50-odstotno nadomestilo plače zaradi višje sile. Hkrati pa to nadomestilo ne sme biti nižje od 70 odstotkov minimalne plače, še pojasnjujejo v ZSSS.

Vlada potrdila vzpostavitev kriznega štaba za prevoznike

Vlada je v sredo potrdila vzpostavitev kriznega štaba za prevoznike, ki naj bi zaživel še danes, je za STA povedal predsednik sekcije za promet pri OZS Peter Pišek. Organ bo prevoznikom pomagal pri dokumentih in razreševanju zapletov v tujini. Prevozniki imajo sicer več težav, med drugim s karantenami, zaradi česar v tujini zastaja pomemben tovor.

Inšpektorat za delo napoveduje poostren nadzor

Inšpektorat RS za delo je v zadnjih dneh prejel več prijav, da delodajalci v svojih delovnih procesih ne izvajajo predvidenih ukrepov za preprečevanje širjenja okužb s koronavirusom ali pa so ti pomanjkljivi. Prav tako je več prijavljenih kršitev delovne zakonodaje. Zato bodo inšpektorji poostrili nadzor, so sporočili z inšpektorata. Ob domnevno nezadostnih in delnih zaščitnih ukrepih se povečuje tudi število prijav s področja zagotavljanja pravne varnosti delavcev. Zato bo inšpektorat poostril nadzor tako s področja varovanja zdravja kakor tudi s področja zagotavljanja pravne varnosti delavcev.