Zakon o obrambi v 37.a členu določa, da v kolikor to zahtevajo varnostne razmere, lahko DZ na predlog vlade z dvotretjinsko večino glasov navzočih poslancev odloči, da pripadniki Slovenske vojske, skupaj s policijo, izjemoma, pri širšem varovanju državne meje, v skladu z načrti in po predhodni odločitvi vlade izvajajo tudi naslednja pooblastila: opozarjajo, napotujejo, začasno omejujejo gibanje oseb ter sodelujejo pri obvladovanju skupin in množic.

Kdaj bi do tega lahko prišlo, Hojs nocoj ni razložil.

Glede napovedane uveljavitve prepovedi zbiranja na javnih krajih je dejal, da bo v veljavo stopila najverjetneje šele s petkom ob polnoči. Kot je pojasnil, morajo še doreči nekaj podrobnosti, predvsem, da bodo tisti, ki opravljajo nujne službe za delovanje države, še lahko prišli na svoja delovna mesta.

Ne predvidevajo pisnih potrdil za odhod od doma zaradi službe, je pojasnil Hojs. Spomnil je, da so vsem delodajalcem priporočili, naj se v čim večji meri organizira delo od doma. »Tu je ocena direktorjev, da povedo, kdo na delo mora priti in komu ni treba,« je dejal.

Hojs je še pojasnil, da se sicer zgledujejo po Avstriji, a vendarle v Sloveniji, ker želijo ljudem zagotoviti možnost dostopa do nujnih potrebščin, ne bo popolne prepovedi. Spomnil je namreč, da nekateri ljudje brez spremstva ne morejo niti v trgovino ali lekarno. Ne nameravajo pa uvesti takih omejitev, kot jih je Srbija, kjer na primer starejši ljudje lahko zapustijo svoj dom le nekaj ur na dan.

Predvidene so tudi kazni, v tem trenutku od 70 do 400 evrov. Za zdaj jih bo lahko izdala le zdravstvena inšpekcija, a tudi na podlagi policijskih popisov. Ko bodo sprejeli krovni »koronavirusni zakon«, pa bodo tudi te kazni lahko dvignili, je še pojasnil.

A to ne bo edini dodaten ukrep, ki ga trenutno obravnava vlada. Kot je pojasnil, bodo že od polnoči še zmanjšali število mejnih prehodov, kjer bo mogoče prečkati slovensko-italijansko mejo.