Po ponedeljkovem surrealističnem konstituiranju izraelskega parlamenta, kneseta, z zaprisegami v izpraznjeni sejni dvorani zaradi nevarnosti novega koronavirusa je danes njegovo plenarno zasedanje trajalo vsega tri minute. Predsednik parlamenta še iz prejšnjih sklicev Juli Edelstein ga je namreč prekinil z utemeljitvijo, da modro-bela koalicija Benija Ganca, ki ji je bilo zaupano oblikovanje nove vlade, noče sprejeti kompromisnih predlogov v opozicijo odhajajoče stranke Likud o sestavi parlamentarnih odborov ter da tako dela ni mogoče nadaljevati. Edelstein je zasedanje preložil na ponedeljek, a so takoj posredovali predsednik države Reuven Rivlin in poslanci, ki so podprli Ganca. Rivlin je opozoril, da paralizirani parlament otežuje odgovorno ravnanje države v izrednih zdravstvenih razmerah, in od Edelsteina zahteval, da »prepreči usodni udarec infrastrukturi naše demokracije«. Poslanci pa so napovedali, da bodo plenarno zasedanje zagotovili prek vrhovnega sodišča, a so se soočili s težavo, ker so sodišča zaradi koronavirusa prekinila delo. Poslanec Gančeve stranke Boaz Toporovski je zato upravičeno opozoril, da trenutno deluje v Izraelu le ena veja oblasti, in sicer predvidoma poslavljajoča se vlada Benjamina Netanjahuja, kar da predstavlja resnično nevarnost za izraelsko demokracijo. Netanjahu je medtem v pogovoru za televizijo Kanal 12 na neposredno vprašanje, ali z zadnjimi vladnimi potezami, med katerimi je tudi sledenje državljanom prek njihovih mobilnih telefonov s pomočjo obveščevalne službe, ne škodi demokraciji, dejal, da tega nikoli ne bi storil. Obenem je obtožil modro-bele, da vlečejo poteze, nedopustne v demokratičnem svetu.

Nenaravno zavezništvo proti tistim, ki se oklepajo oblasti

Pred sejo kneseta je vodja poslanske skupine belo-modrih obvestil Edelsteina o zahtevi 61 poslancev, ki jih je v koalicijo zbral Ganc, da kneset potrdi odbor za dogovor o parlamentarnih telesih ter da glasujejo o (novem) predsedniku. Preložitev zasedanja je bila zato za mnoge zgolj še en Netanjahujev manever, da se skupaj z Likudom obdrži na oblasti tudi po tretjih izrednih volitvah, na katerih je resda osvojil relativno večino, a ostal dokaj osamljen pri iskanju podpore za sestavo vlade.

Posledica tega je povsem nenaravno zavezništvo proti njemu, ki se je v 120-članskem knesetu združilo ob Gancu in njegovi modro-beli koaliciji. V njej sta tako Avigdor Lieberman, ki je vodil rasistične kampanje proti arabskim sodržavljanom in njihovim voditeljem, kot Združena lista arabskih strank z radikalnim Baladom, ki zavrača opredeljevanje Izraela kot judovske države. Ganc sicer na papirju zdaj lahko sestavi manjšinsko vlado, a ima že v lastni stranki dva poslanca, ki s tem nista zadovoljna. Netanjahu na drugi strani res nikakor ne more do več kot 58 poslancev, nabranih še iz ultraortodoksnih židovskih strank, kjer pa ima trdnejšo oporo. Na njegovi strani pa je tudi to, da je pač še vedno na čelu vlade in da je v državi izredno stanje zaradi koronavirusa, ki ne samo v Izraelu postaja voda na mlin avtokratskih voditeljev in istih s tovrstnimi ambicijami.