Slovensko državno prvenstvo v odbojki je eno od dvanajstih v Evropi, kjer so v teh dneh zaradi pandemije koronavirusa predčasno zaključili sezono in okronali prvake. Pri moških so to še šestnajstič postali odbojkarji ACH Volleyja, pri ženskah pa četrtič kamniški Calcit. Moštvi sta lovoriko osvojili po končanem rednem delu in na podlagi trenutne razvrstitve na lestvici, so pojasnili pri Odbojkarski zvezi Slovenije (OZS), prepričani, da so ravnali pravilno. Pri tem se sklicujejo tudi na odziv klubov, saj je po besedah prvega moža zveze Metoda Ropreta pomisleke izrazil le eden.

»Ne glede na vse špekulacije, ki se zdaj pojavljajo, sta v osnovi pretehtala dva argumenta – varnost in zdravje igralcev ter dobrobit klubov. Ob popolni nepredvidljivosti dogodkov nima smisla držati moštva v stanju pripravljenosti in jih dnevno izpostavljati nevarnosti. Vse skupaj je podkrepljeno z dejstvom, da sta bili tako moška kot ženska liga po dvokrožnem sistemu končani in imamo relevanten rezultat,« pojasnjuje Metod Ropret in v isti sapi zavrača morebitne očitke, da se je predsedstvo z odločitvijo prenaglilo. »Zaradi tega absolutno nimam slabe vesti, mi je pa zoprno, ker se te stvari skušajo interpretirati tudi drugače. Verjamem, da bodo v naslednjih dneh morale enako ravnati tudi preostale zveze. Mi smo pri tem le nekoliko pohiteli. Je pa res, da takšna odločitev ni nikoli dobra in sprejemljiva za vse.«

»Treba je gledati širše, so tudi pomembnejše stvari od športa,« pa zgodnji konec sezone komentira trener ACH Volleyja Matija Pleško. V nasprotju z ženskim prvenstvom, kjer so si Kamničanke prvo mesto na lestvici in državni naslov zagotovile z zmago v zadnjem krogu rednega dela proti Mariborčankam, Ljubljančani letos niso imeli konkurence. »Vsem takšen razplet verjetno ni po godu, vendar sem prepričan, da bi si tudi na igrišču zagotovili naslov,« meni Pleško in poudarja, da so njegovi igralci svojo kakovost dokazali že z osvojitvijo slovenskega pokala in srednjeevropske lige.

Medtem ko je tekmovanje v prvi ligi končano, zgolj prekinjeni ostajata druga in tretja. Strokovne službe predloge, kako bi na najboljši način izpeljali tekmovanja nižjega ranga, še preučujejo, a je po besedah Ropreta tudi tam naslednji logičen korak predčasen zaključek. »O razpletu bomo govorili z vsemi klubi, ki so v mejnem položaju in bi jih zgodnje končanje prvenstva spravilo v slabši položaj. Tega ne bomo dovolili. Tudi za ceno tega, da preoblikujemo število članov v posameznih ligah v naslednji sezoni,« zagotavlja predsednik OZS.

Dodaja še, da zveza zaradi predčasnega konca prvenstva finančno ne bo na slabšem, bodo pa zaradi koronavirusa zelo okrnjeni oziroma prestavljeni reprezentančni programi. V tem trenutku zanjo največjo neznanko predstavlja liga narodov, kamor se je moška vrsta uvrstila lani. »Razpolagamo z informacijo, da bo liga narodov odigrana po olimpijskih igrah. Upam, da bodo pogoji za to izpolnjeni. Obstaja več možnosti, od predvidenega formata do skrajšanega tekmovalnega programa ali turnirskega sistema,« sklene Ropret.