V Grčiji so imeli zaradi novega koronavirusa velike težave z olimpijskim ognjem za tekmovanje, ki naj bi se začelo 24. julija v Tokiu. Prejšnji četrtek so ga prižgali v antični Olimpiji, iz preventivnih razlogov pa je bilo na slovesni prireditvi (tudi generalka dan prej je bila zaprta za javnost) namesto prvotno predvidenih 700 ljudi le okoli sto gostov s posebnimi dovolilnicami, večinoma članov Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) in organizacijskega odbora OI 2020. Po spektakularnem prižigu ognja s pomočjo sončnih žarkov in paraboličnega zrcala – kljub nasprotovanju župana Olimpije, ki je želel slovesnost preložiti na maj –, je grška igralka Ksanti Georgiu, oblečena v starogrško visoko svečenico, prižgano baklo predala športni strelki Ani Kokaraki, prvi ženski v zgodovini, ki jo je doletela takšna čast.

To je bil začetek enotedenskega in 3500 kilometrov dolgega načrtovanega potovanja olimpijske bakle skozi 37 mest in 15 zgodovinskih krajev po Grčiji s 600 tekači in tekačicami, a se je zapletlo že naslednji dan. V Šparti se je kljub ostrim navodilom ob poti zbralo več kot sto ljudi, zato so nadaljnje potovanje takoj in dokončno prekinili. Bakla je tako »počivala« od petka do danes, ko jo bodo na antičnem stadionu v Atenah – seveda brez prisotnosti gledalcev – predali prirediteljem OI v Tokiu. Ti jo bodo s posebnim letalom, ki je včeraj priletelo v Grčijo, odpeljali na Japonsko, zaradi koronavirusa pa so opustili tudi sprva načrtovano potovanje 140 japonskih otrok v Atene, od koder bi potem baklo spremljali nazaj v domovino.

Po jutrišnjem prihodu v deželo vzhajajočega sonca se bo potovanje olimpijskega ognja začelo v četrtek, 26. marca, v Fukušimi. Tam se bodo znova poklonili tudi več kot 18.000 žrtvam rušilnega potresa in cunamija izpred devetih let. Zaradi preventivnih ukrepov, povezanih s koronavirusom, je Joširo Mori, predsednik organizacijskega odbora OI 2020 v Tokiu, že napovedal drugačno uvodno slovesnost v Mijagiju: »Vsekakor jo bomo zaradi novih okoliščin spremenili in skrajšali. A za zdaj še ne razmišljamo, da bi spremenili in skrajšali tudi traso potovanja olimpijskega ognja. Čeprav smo zaskrbljeni zaradi koronavirusa in so razmere težke, si v sodelovanju z vlado prizadevamo, da bi jih obvladali. Verjamem, da smo dovolj močni, da bomo na koncu zmagali.«

Bakla z olimpijskim ognjem naj bi (če ne bo sprememb) obiskala vseh 47 prefektur na Japonskem in na olimpijski stadion v Tokiu prispela na dan odprtja olimpijskih iger 24. julija. Medtem ko bo uvodni dogodek njenega potovanja v Fukušimi minil brez gledalcev, bodo lahko ljudje v nadaljevanju spremljali baklo »v živo« ob cestah, toda v precej manjšem številu, kot je bilo prvotno predvideno. Prireditelji iger naj bi zagotovili zadostno varnostno razdaljo tako med gledalci kot tudi med gledalci in tekači, poleg tega pa bodo vsem nosilcem bakle preventivno merili telesno temperaturo.