»Ne vem, ali si lahko predstavljate, ampak za naju s sinom se zaradi koronavirusa ni veliko spremenilo, saj skromno živiva že vsa leta.« Tako je mama samohranilka iz Kamnika, ki se spopada s socialno stisko, odgovorila na naše vprašanje, kako z otrokom preživljata dneve, ko je šola zaprta. Njen šestošolec ima namreč v šoli – ker doma živita v revščini – organizirano brezplačno prehrano, zdaj pa so stroški toplih obrokov padli na mater, ki je odvisna tudi od prehranskih paketov.

»Včeraj sem skuhala ajdovo kašo, danes pa testenine,« je povedala. »Za zdaj nama gre, ker sem ravno dobila plačo. Ne vem pa, kako bo, če bo ta kriza trajala daljši čas. Pred skladiščem Karitas je vsak dan dolga vrsta,« je še povedala. Gospa upa, da bo pomoč za revne otroke v času koronavirusa čim prej urejena sistemsko, na ravni države. Na ministrstvu za izobraževanje včeraj odgovorov na to temo še niso imeli.

Humanitarne organizacije z različnimi ukrepi

Za zdaj je pomoč ogroženim družinam prepuščena nevladnim organizacijam in pobudi posameznih podjetij ali posameznikov. Primorske novice so poročale o gostincu iz Vipave, ki bo vsak dan brezplačno razdeljeval tople obroke. Tudi v Ljubljani je poleg humanitarnih organizacij pomoč z brezplačnimi obroki ponudilo več gostincev. Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste - Polje družinam po Sloveniji pošilja bone za nakup v trgovinah, je povedala predsednica društva Anita Ogulin.

Na Rdečem križu Slovenije pa so nam pojasnili, da vsak njihov lokalni odbor pomoč ureja na drugačen način. »Enovitega pristopa ni, saj je reševanje težav v rokah vsakega od šestinpetdesetih lokalnih odborov Rdečega križa, ki pokrivajo vso Slovenijo. Ponekod sodelujemo z gostinci. Štab Civilne zaščite Občine Domžale je preko Območnega združenja Rdečega križa Domžale vzpostavil telefonsko številko za starejše občane, ki živijo sami in potrebujejo dostavo nujnih življenjskih potrebščin,« je naštevala predstavnica organizacije Mirjana Jarc. »Naša prioriteta so ranljive skupine – starostniki, kronični bolniki in otroci,« je dodala.

Gospa iz Brežic, ki ima doma kronično bolnega moža in tri šoloobvezne otroke, nam je včeraj povedala, da je zato, da bo lahko družini zagotovila hrano, že prestavila plačilo čekov. »Tudi na center za socialno delo smo vložili prošnjo za pomoč, saj ta mesec ne bomo mogli plačati položnic,« je povedala zaskrbljena mama, ki je imela doslej družinski proračun preračunan do centa natančno.

Nekateri otroci so bili že prej lačni

»Trenutno jemo vloženo hrano iz preteklih zalog. Nekaj smo je že pred zaprtjem šol tudi skuhali in zamrznili. V trgovino raje ne hodim, saj je mož težek bolnik,« je povedala. »Veliko tudi komuniciramo po telefonu z drugimi revnimi družinami. Drug drugega obveščamo, kakšno je stanje in kje se da dobiti pomoč. Za nekatere, ki jih poznam, že zdaj vem, da so njihovi otroci občasno lačni. Raje ne pomislim, kaj šele bo,« je rekla. Včeraj smo neformalno izvedeli, da naj bi vlada razmišljala o tem, da bi kuhinje v nekaterih šolah vseeno ponovno odprli. Obroke, ki bi jih pripravili, naj bi razdeljevali na ustrezen način, da ne bi prišlo do stikov z otroki oziroma starši. Na kakšen način naj bi ta sistem uredili, še ni znano.