Če pogledamo svetovni zemljevid z rdečimi krogi, ki označujejo območja, ki so najbolj na udaru v tej vojni, kjer so bitke najhujše, vidimo, da ne gre za tako imenovani tretji svet oziroma za celine, regije in države, ki so obubožane in v večni revščini, ampak za najbolj razvit del planeta, kot da bi se mati narava, ki je razglasila ta spopad s človeštvom, želela s koronavirusom covid-19 maščevati tistemu njegovemu delu, ki ji je zlasti z industrializacijo in v imenu napredka, z izčrpavanjem njene substance zadajal največ gorja, jo pričel tudi zavestno uničevati, si skušal podrediti njene zakonitosti in ji porušil ravnovesja. Pa je očitno še Gospod pred njo nemočen, če se svete maše prenašajo le preko medijev in brez vernikov zraven.

A Kitajska, kjer se je ta vojna začela, nam sporoča, da se sovražnika, agenta covid-19, da premagati, seveda z določenim časovnim žrtvovanjem naših življenjskih navad, običajev, ritmov in žal tudi materialnih standardov. Družno moramo prepoznati in to tudi početi, čim prej in čim strožje, da se za nekaj časa več ne družimo, da onemogočimo virusu poskakovanje med nami.

Tudi če nam tega stroka in oblast ne bi zaukazali, bi morali vedeti, kako se vesti: ostati doma v čim manjših skupinah, če že imamo koga zraven in si z njim delimo prostor, po nakupih čim bolj poredko in zaščiteni, z osebnim prevozom in samo za artikle, ki jih nujno potrebujemo za nekaj dni vnaprej, družiti se le preko spleta in telefona, če že v živo, pa brez dotikov in na ustrezni medsebojni razdalji. Skratka, omejimo se sami, da nas ne bodo jutri policisti ali celo vojaki. Od tega je odvisno, koliko časa bo ta svetovna vojna trajala in koliko posledic bo za seboj pustila. Kakor koli že, svet poslej ne bo več tak, kot je bil.

Navsezadnje maske padajo in bilo bi dobro, pa nočem polemizirati z nikomer, da bi naša nova vlada, naš novi, nadobudni zunanji minister Anže Logar, ki se zavzema za tesnejše stike s »prijateljskimi« ZDA, povabil na pogovor ameriško veleposlanico in jo vprašal, kaj je predsednik Donald Trump mislil s ponudbo nemškemu farmacevtskemu podjetju Cure-Vac, ki baje razvija cepivo proti covidu-19, v milijardah dolarjev v zameno za cepivo izključno za Američane. To bi morale vprašati vse članice EU in OZN. Se tako vedejo prijatelji in zavezniki? Sam si bom znova dovolil oceno, da je Melanijin soprog sovražnik številka ena tega sveta, prva grožnja njegovemu preživetju. No, naj bo, vsaj dokler se pandemija ne obvlada, številka dve, kajti prvo mesto vsekakor pripada novemu koronavirusu.

Aurelio Juri

nekdanji slovenski in evropski poslanec, Koper