»Policisti so dopoldne na območju Triglava obravnavali gorsko nesrečo, v kateri je umrl tuji planinec. Okoliščine kažejo, da je pri vzponu na Mali Triglav padel v globino in mrtev obležal v Snežni konti. Z gore ga je prepeljal vojaški helikopter. Bil je opremljen s cepinom, čelado in derezami,« je danes zapisal Bojan Kos iz PU Kranj.

Ob vrnitvi na Kredarico ga je začelo skrbeti

Planinec, ki je življenje končal pod Triglavom, se na pot, kot smo izvedeli, ni podal sam. Krenila sta s kolegom, prav tako tujim državljanom, zgodaj zjutraj. Nesreča se je po razpoložljivih podatkih sodeč zgodila malo po 7. uri, vendar pa planinski družabnik zanjo še nekaj časa ni vedel. Hodil je namreč pred svojim kolegom in celo dosegel vrh Triglava, nakar se je odpravil nazaj proti Kredarici. Ko je prišel do koče, je ugotovil, da nikjer na poti ni srečal svojega prijatelja, ki je hodil za njim. Vsi, ki so bili takrat pri koči, so pogrešanega planinca začeli iskati z daljnogledi in kmalu so ga, negibnega, opazili ter poklicali na pomoč.

S portala Spin je razvidno, da so na pomoč poklicali šele ob 10.56. »Posredovali so gorski reševalci GRS Mojstrana, helikopter Slovenske vojske in zdravnik HNMP, ki so truplo prepeljali v dolino in ga predali pogrebni službi,« so še zapisali na portalu.

»V zadnjih nekaj dneh je to že druga huda gorska nesreča na Gorenjskem, v kateri so morali posredovati gorski reševalci, helikopter in policija. Konec tedna je čez zaledenel slap nad Jezerskim padel alpinist in se hudo poškodoval, tokrat pa je umrl še planinec na Triglavu,« opozarja Kos. »Nihče si ne želi novih nesreč. Zato znova opozarjamo, da so razmere zelo zahtevne. Samo previdnost je premalo, potreben je tudi razum in velika mera odgovornosti. V aktualnih razmerah zato odsvetujemo ture v visokogorje do umiritve razmer. Bodite pošteni do reševalcev, posadk helikopterjev, zdravstvenega osebja, policije in mnogih drugih, ki se v tem trenutku in tudi sicer trudijo še s tisoč in eno nalogo,« še dodaja.

Koče so zaprle svoja vrata, gore nas bodo počakale

Podoben apel ljubiteljem gora so objavili tudi v Planinski zvezi Slovenije (PZS). »Vse obiskovalce gora pozivamo, naj se glede na trenutne razmere aktivnostim v gorah odpovejo, razen lažjih sprehodov v bližini doma, v družbi domačih. Za preprečitev širjenja novega koronavirusa bomo največ naredili, če ostanemo doma – gore nas bodo počakale, planinske koče pa so tudi do nadaljnjega zaprle svoja vrata. Ne izpostavljajmo se po nepotrebnem v gorah, da ne bo to botrovalo nesrečam in še dodatni obremenjenosti tako reševalnega kot medicinskega osebja,« je zapisala Manca Ogrin, ki pri PZS skrbi za odnose z javnostmi.

»Podobno kot planinske koče so do nadaljnjega zaprli svoja vrata tudi plezalni centri in telovadnice, zavedajmo pa se, da vsako druženje dveh ali več planincev, plezalcev, smučarjev, kolesarjev ipd. bodisi na turi, v plezališču ali avtomobilu pomeni nepotrebno izpostavljanje prenosu virusa,« opozarja Ogrinova. Velika možnost prenosa okužbe je namreč tudi ob dotikanju površin, na katere se je prenesel virus z dotikom človek-predmet in tudi predmet-predmet. »Sem spadajo jeklenice, klini, skobe zelo zahtevnih zavarovanih planinskih poti, plezalni oprimki, kompleti, vrvi v plezališčih, ograje, klopce,« našteva tiskovna predstavnica PZS.