Štiriinpetdesetletni Ivan Rođak je 28. februarja lani okoli šeste ure zjutraj z balkona družinske hiše na otoku Pag zalučal štiri mladoletne otroke. Vsi so, na srečo, padec preživeli. Za vsak poskus umora otroka so mu na sojenju v Zadru, zaprtem za javnost, danes prisodili po osem let zapora in mu izrekli enotno 30-letno zaporno kazen. Naložili so mu tudi obvezno psihiatrično zdravljenje. Sodba še ni pravnomočna.

»Vsak otrok, ki ga je brezčutno vrgel, bi lahko umrl. Prava sreča, da se to ni zgodilo,« hrvaški mediji navajajo predsednika senata županijskega sodišča v Zadru Ivana Markovića. Oče je otroke, takrat stare tri, pet, sedem in osem let, drugega za drugim vzel iz postelje in z višine približno pet metrov vrgel na betonsko dvorišče. Deklice so bile huje poškodovane, večinoma je šlo za hude poškodbe glave, triletnik pa lažje, saj so njegov padec v globino ublažile sestrice. Hrvaški mediji poročajo, da jim je življenje rešila hitra zdravniška pomoč. Oče, čigar vzdevek Pošast s Paga je prešel meje Hrvaške, se je policiji po okrutnem zločinu predal sam. V času dejanja ni bil pod vplivom alkohola, so pa toksikološki testi pokazali prisotnost pomirjeval.

Grozilo mu je 50 let

Ravno zaradi krutosti dejanja je 54-letniku grozila ena najvišjih kazni v zgodovini hrvaškega pravosodnega sistema, in sicer 50 let zapora. Da mu je skoraj zagotovo ne bodo izrekli, je bilo jasno že jeseni, saj je bil v času dejanja po oceni psihiatra zmanjšano prišteven. Večji del pripora je preživel v zaporniški bolnišnici, v slabem duševnem stanju je bil že takoj po aretaciji, so v zadnjem letu poročali hrvaški mediji. Strokovnjaki so mu postavili diagnozo hidrocefalus oziroma vodenoglavost. Ta nastane kot rezultat čezmernega nastajanja možganske tekočine, ki pri odraslih povzroča povišan pritisk znotraj lobanje, ki se kaže z glavoboli, bruhanjem, motnjo zavesti in vida ter nemirom, razdražljivostjo in spremenjeno osebnostjo tistega, ki za njo trpi.

»Grozljivo je, kar je storil, a on ni nikakršna pošast, temveč človek s tako psihičnimi kot fizičnimi težavami,« je za Jutarnji list septembra lani dejal njegov zagovornik Branimir Zorica. Rođak je v sedmih mesecih s 120 shujšal na 90 kilogramov. Po neuradnih informacijah časnika je (bilo) z njim zelo težko govoriti, težave je imel tudi s spominom.

Kaj je delala socialna služba?

Hrvaški mediji so še poročali, da je bila šestčlanska družina socialnim službam znana že pred usodnim dnem, odnosi v njej pa da so bili neurejeni. Direktorica zadrske socialne službe je nekaj dni po tragediji, ki je dodobra pretresla hrvaško javnost, povedala, da do usodnega dne podatkov o agresivnosti očeta niso imeli, mama pa da je zavračala vprašanja o potencialnem nasilju v družini. Poudarila je še, da »ni strokovnjaka, ki bi lahko predvidel tovrstno dejanje«, in zagotovila, da bodo otroke zaščitili po končanem zdravljenju.