Novico o smrti Limonova je v torek zvečer agenciji Tass sporočil pisatelj in novinar Sergej Šargunov, ki pa ni razkril vzroka njegove smrti. »Dosegljiv je bil vse do zadnjega trenutka, govoril je, si dopisoval,« je dodal Šargunov.

Eduard Limonov se je rodil 22. februarja 1943 v mestu Dzeržinsk. Leta 1974 je kot politični disident emigriral iz tedanje Sovjetske zveze, ob čemur so mu odvzeli državljanstvo. Več let je živel v New Yorku, odkoder se je leta 1980 preselil v Francijo, kjer je izdal svoj prvi in najbolj znan roman Jaz, Edička, ki smo ga leta 1987 dobili tudi v slovenskem prevodu.

Kasneje je izdal še številne druge romane, med njimi so dela z angleškimi naslovi His Butler's Story, The Diary of a Loser, Teen Savenko in Young Scoundrel. Njegove romane je zaznamovala močna avtobiografska nota.

Leta 1991 se je Limonov vrnil v Rusijo in leto kasneje pridobil rusko državljanstvo. Začel se je politično udejstvovati in leta 1994 s somišljeniki iz kulturnih in družboslovnih krogov ustanovil nacionalno stranko boljševikov. Tej so sprva leta 2005 prepovedali delo, dve leti kasneje pa so jo ruske oblasti označile za ekstremistično stranko in prepovedale vse njene aktivnosti.

Leta 2010 je nato Limonov ustanovil stranko Druga Rusija, ki je rusko ministrstvo za pravosodje ni želelo registrirati. Limonov je želel leta 2012 tudi kandidirati na predsedniških volitvah, a ga volilni komite ni želel registrirati kot kandidata, je še navedla agencija Tass.