Ne toliko zavoljo sovražnika, vojne, ki je bila tedaj pred vrati – kot je boj zoper virus v zraku danes – pač pa bolj zavoljo občutka, da je pred nami nekaj nepredvidljivega, nekaj, za kar nihče ne more z gotovostjo napovedati, kaj nas še čaka in kdaj se bo končalo.

Takrat je Nedeljski dnevnik objavil legendarno naslovnico, na kateri je z velikimi mastnimi črkami Slovencem sporočal, da naj stopijo skupaj, naj zdržijo – in bomo zmagali. Pisalo je: Ne daj se, Slovenija! Obešali so jo na tovornjake, lepili na okna, z njo žugali nasprotniku.

Tudi v tej krizi je takšen krik povsem na mestu. Stopiti je treba skupaj, v prvo vrsto postaviti notranjo moč, solidarnost in napeti tiste nevidne niti, ki skupnost povezujejo in držijo njene temelje. V vseh kriznih časih je tako in to je priložnost, ko lahko človek pokaže tisto najbolj svetlo, kar je v njem. Ne sme se predajati malodušju, sebičnosti. Večkrat po telefonu pokličimo prijatelje, posebno starejše, jim pomagajmo z dostavo in nakupom hrane. Ne pozabimo na sočloveka, ne dopuščajmo si občutka osamljenosti.

Preveč patetično? Sploh ne. Morda imajo te besede v sebi res veliko mero zanosa, toda ne bi jih uporabil, če ne bi naše družbe poznal. Slovenci so se v zgodovini že večkrat izkazali kot izjemen narod, in to v najbolj težkih trenutkih, ko izhod ni bil predvidljiv. Zazrli so se nevarnosti v oči in pogleda niso umaknili. Če bi storili drugače, tega naroda ne bi bilo več. Vsako krizo je slovenski človek prebrodil z visoko držo.

Morda je na tem mestu čas za naslednji spomin: ko je praded pripovedoval, kako je preživel špansko gripo, je rad rekel takole: »Ne vem, ali mi je bolezen uspelo premagati zaradi brezove kopeli, v katero smo se morali namakati, ali zaradi notranje moči.« Vedno se je zdelo, da se precej bolj nagiba k slednjemu. Mislim, da je imel prav.

Nismo sami. Proti virusu se bori vsa Evropa, ves svet. Takšnega primera v zgodovini še nismo imeli. Ko pišem te vrstice, v Italiji prepevajo na oknih, v Madridu ploskajo zdravstvenim delavcev, slovenski glasbeniki so skupaj od doma zaigrali unikaten koncert. To nedeljo so odmevale zanosne melodije. Slovenska podjetja poskušajo vsako na svoj način pokazati solidarnost.

Razlogov za optimizem je torej res veliko.

Ne daj se, Slovenija!

damjan.franz@nedeljski.si