Najmanj prijavljenih primerov beležijo v skupini otrok in mladih do 15 let, in sicer 20, v skupini od 16 do 29 let jih je 63, med starimi od 30 do 49 let jih je 99, v skupini od 50 do 59 let jih je 59, starih 60 let in več pa 45.

Vseh žensk je med prijavljenimi primeri 137, moških pa 149, so povedali na ministrstvu.

V UKC Ljubljana 18 hospitaliziranih okuženih, v UKC Maribor 13

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je trenutno hospitaliziranih 18 ljudi, okuženih z novim koronavirusom, od tega pet na intenzivni terapiji, so na Twitterju sporočili iz UKC. Danes so sprejeli dve okuženi osebi, odpustili pa štiri.

V UKC Maribor pa je trenutno hospitaliziranih 13 okuženih s koronavirusom. Kot so še sporočili, so okužbo ugotovili pri enem od zaposlenih v Centru za transfuzijsko medicino. Ta sicer zaseda delovno mesto v kontroli kakovosti, zato ni bil v stiku z nobenim pacientom ali sodelavcem, ki dela s pacienti.

Onkološki inštitut s poostrenimi ukrepi glede sprejema bolnikov na zdravljenje

Onkološki inštitut Ljubljana je za zagotavljanje ustrezne varnosti bolnikov in zaposlenih sprejel dodatne preventivne ukrepe za sprejem na zdravljenje. Med drugim bolnike naprošajo, naj ne prihajajo v inštitut s povišano telesno temperaturo ali kakršnikoli znakom prehlada ali okužbe dihal.

Prav tako prosijo, naj v onkološki inštitut ne prihajajo okuženi z novim koronavirusom in tisti, ki imajo visoko tveganje za okužbo oziroma imajo družinskega člana s potrjeno okužbo s koronavirusom ali z znaki prehlada ali vročino.

Na Gorenjskem največ okužb v Žirovnici, okužena tudi patronažna sestra

Na Gorenjskem, kjer je po zadnjih torkovih podatkih potrjenih 17 okužb z novim koronavirusom, je največ potrjenih okužb na območju žirovniške občine. Med občani je zaradi te informacije završalo, župan pa jih poziva k mirnosti in preudarnosti ter upoštevanju ukrepov za zajezitev širjenja. Med okuženimi na Gorenjskem je tudi patronažna sestra.

Žirovniški župan Leopold Pogačar ugotavlja, da je potencialna nevarnost večjega širjenja okužbe z novim koronavirusom prav v žirovniški občini. Od 4600 prebivalcev je namreč 1895 delovno aktivnih, od tega jih hodi dnevno na delo izven občine 82 odstotkov.

Slovenija pričakuje prvo večjo pošiljko zaščitne opreme

V Sloveniji je danes pričakovati prvo večjo pošiljko zaščitne opreme, in sicer milijon in pol kirurških mask tipa dva. Vlada bo na seji obravnavala predlog zakona o interventnem ukrepu odloga plačila obveznosti kreditojemalcev ter oceno stanja glede epidemije novega koronavirusa, pričakovati pa je tudi razpravo o morebitnih novih zaščitnih ukrepih.

Pristojni so v zadnjih dnevih po pregledu stanja na terenu ugotovili pomanjkanje zaščitne opreme, predvsem za zdravstvene delavce, ki se z epidemijo koronavirusa soočajo v prvih bojnih vrstah.

Pahor von der Leynovo prosil za pospešitev naročanja medicinske opreme

Predsednik republike Borut Pahor je danes predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen na videokonferenci prosil za pospešitev procesa javnega naročanja medicinske opreme.

V pogovoru s predsednico komisije je predsednik pozval h kar najhitrejšemu postopku izpeljave javnih naročil za nakup medicinske opreme. Von der Leynova je po navedbah predsednikovega urada povedala, da je najkrajši možni rok za prijavo ponudnikov šest dni, vendar je problem na strani ponudbe.

Primer okuženega zaposlenega tudi v celjskem zdravstvenem domu

V Zdravstvenem domu Celje so danes zabeležili prvi primer zdravstvenega delavca, ki se je okužil z novim koronavirusom. Kot so pojasnili, so vse njegove sodelavce izolirali in jih bodo poslali na odvzem brisa. Prostore so razkužili in očistili, glede na rezultate testiranj pa bodo ukrepali dalje.

Ker je šlo za stik z okuženim zaposlenim, ko ta še ni kazal znakov bolezni, v celjskem zdravstvenem domu po posvetu z epidemiologinjo menijo, da to pomeni majhno verjetnost okužbe.