Kitajska se je za izgon novinarjev časnikov New York Times, Washington Post in Wall Street Journal odločila sredi zaostrovanja besedne vojne z ZDA zaradi novega koronavirusa.

Na zunanjem ministrstvu v Pekingu so pojasnili, da gre za povračilni ukrep na odločitev Washingtona, da zmanjša število kitajskih državljanov, ki delajo za kitajske državne medije v ZDA. "Na vsak način gre za legitimno in upravičeno samoobrambo," so sporočili z zunanjega ministrstva.

Novinarji omenjenih časnikov morajo novinarske akreditacije vrniti v desetih dneh, na zunanjem ministrstvu pa so ob tem dodali, da ne smejo delati niti v Hongkongu in Macau, ki imata status posebnega upravnega območja, poročajo tuje tiskovne agencije.

V Pekingu so časnikom ter medijski hiši Voice of America in reviji Time odredili, da morajo prijaviti število uslužbencev, finančne podatke, delovanje in nepremičnine na Kitajskem. Podobne podatke so nedavno od kitajskih državnih medijev, ki delujejo v ZDA, zahtevali v Washingtonu.

Na kitajskem zunanjem ministrstvu so poudarili, da gre za v celoti potrebne in recipročne ukrepe, ki so jih morali sprejeti v odgovor na nerazumen pritisk na kitajske medijske organizacije v ZDA.

Spor se je zaostril v začetku meseca

Spor se je zaostril v začetku meseca, ko je Washington kitajske državne medije, ki delujejo v ZDA, razglasil za tuje misije. Pred tem so kitajske oblasti izgnale tri novinarje Wall Street Journala - dva Američana in Avstralca, in sicer zaradi naslova komentarja v časniku, ki je bil po mnenju Kitajcev rasističen.

Izgnani novinarji niso sodelovali pri komentarju z naslovom Kitajska je pravi bolnik Azije. Po podatkih Kluba tujih dopisnikov na Kitajskem je bil to prvi neposredni izgon tujih novinarjev iz Kitajske od leta 1998.

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je v odzivu na današnjo odločitev dejal, da ne gre enačiti državnih medijev, ki odgovarjajo Pekingu, in neodvisnih ameriških medijev, ki lahko svobodno poročajo in sprašujejo kritična vprašanja. Kitajci "zanikajo svetu možnost, da izve, kaj se zares dogaja v njihovi državi", je opozoril.