»Situacija je resna. Jemljite jo resno. Od nemške združitve, ne, od druge svetovne vojne se Nemčija še ni soočala z izzivom, ki bi bil tako odvisen od naše medsebojne solidarnosti,« je poudarila po poročanju tujih tiskovnih agencij. »Resnično verjamem, da lahko uspemo pri tem, če se bo vsakdo zavedal svojih nalog,« je še izpostavila.

Dejala je še, da razume, da se je težko odpovedati »težko priborjenim pravicam, kot je svoboda gibanja. Takšne odločitve v demokratični družbi niso bile nikoli lahko sprejete. »Vendar pa so zdaj nujne, da bi rešili življenja,« je povedala.

V Italiji rekordno število smrti

V Italiji pa so danes zabeležili 475 novih primerov smrti zaradi novega koronavirusa, kar je največ v enem dnevu od izbruha epidemije. V Italiji so doslej potrdili 35.713 okužb z novim koronavirusom, zaradi koronavirusne bolezni je umrlo 2978 ljudi.

Italijanska agencija za zdravila (Aifa) pa je odobrila izvedbo klinične študije o učinkovitosti zdravila tocilizumab pri bolnikih s covidom-19. V okviru študije, ki jo bodo začeli v četrtek, bodo zdravilo preizkusili na dveh večjih skupinah obolelih za pljučnico, ki jo povzroča novi koronavirus, poročajo italijanski mediji.

Evropa po številu žrtev koronavirusne bolezni prehitela Azijo

Evropa po je po številu smrtnih žrtev koronavirusne bolezni 19 prehitela Azijo, je izračunala francoska tiskovna agencija AFP na podlagi uradnih podatkov. Kot navaja agencija, so v Evropi do danes ob 12. uri po srednjeevropskem času zabeležili najmanj 3421 mrtvih, v Aziji, kjer je novi koronavirus konec lanskega leta izbruhnil, pa 3384.

V Italiji, ki je žarišče novega koronavirusa v Evropi, so doslej našteli 2503 smrtne žrtve novega koronavirusa.

V Črni gori potrdili prva primera okužbe s koronavirusom

V Črni gori so potrdili prva dva primera okužbe z novim koronavirusom, je v torek zvečer sporočil premier Duško Marković. S tem so okužbe potrdili že v vseh evropskih državah.

Gre za 72-letno in 47-letno žensko, ki sta se vrnili iz ZDA in Španije. Obe sta v dobrem zdravstvenem stanju, je povedal direktor črnogorskega instituta za javno zdravje Boban Mugoša, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Na Hrvaškem 12 novih okužb s koronavirusom, skupaj 81

Hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš je danes v Zagrebu sporočil, da imajo na Hrvaškem 81 potrjenih primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je 12 oseb več, kot jih je bilo v torek. Hrvaški epidemiologi že razpravljajo o dodatnih ukrepih za zajezitev širjenja novega koronavirusa.

V Bosni in Hercegovini 34 okuženih, večina v Republiki srbski

Oblasti v Republiki srbski danes so sporočile, da so v tej srbski entiteti BiH v zadnjih 24 urah zabeležili sedem novih primerov okužbe z novim koronavirusom, kar pomeni, da imajo 27 primerov okužbe. Med njimi je tudi minister. V bošnjaško-hrvaški Federaciji BiH pa so zabeležili sedem okuženih in poostrili ukrepe v boju proti novem koronavirusu.

V Švici se bojijo razpada sistema

Po podatkih švicarskih oblasti je bilo do zdaj na testu za koronavirus pozitivnih 2650 ljudi, 19 jih je umrlo, pričakujejo pa, da se bo v prihodnjih tednih število okužb močno povečalo.

Vodja zveznega urada za nalezljive bolezni Koch je pozval državljane, naj upoštevajo stroge ukrepe, ki jih je vlada sprejela ta teden, med drugim prepoved prireditev. Ti ukrepi so po njegovih besedah nujni, če želijo omejiti škodo in zaščititi bolnišnice pred kolapsom.

Angela Merkel: Koronavirus za Nemčijo največji izziv po drugi svetovni vojni

Novi koronavirus za Nemčijo predstavlja največji izziv po drugi svetovni vojni, je danes v enem zelo redkih televizijskih nagovorov državljanom povedala nemška kanclerka Angela Merkel. Sodržavljane je pozvala k upoštevanju ukrepov za zajezitev širjenja virusa.

»Situacija je resna. Jemljite jo resno. Od nemške združitve, ne, od druge svetovne vojne se Nemčija še ni soočala z izzivom, ki bi bil tako odvisen od naše medsebojne solidarnosti,« je poudarila po poročanju tujih tiskovnih agencij. »Resnično verjamem, da lahko uspemo pri tem, če se bo vsakdo zavedal svojih nalog,« je še izpostavila.

V Avstriji že več kot 1400 primerov okužbe s koronavirusom

V Avstriji so potrdili že 1471 okužb z novim koronavirusom. Največ jih je na Tirolskem, in sicer 352, je danes sporočilo avstrijsko ministrstvo za zdravje.

Do 8. ure so v celotni Avstriji izvedli 11.977 testiranj. Največ potrjenih primerov okužbe so zabeležili na Tirolskem, v Zgornji Avstriji so jih zabeležili 285, v Spodnji Avstriji pa 237. Na Dunaju so potrdili 180 primerov okužbe. V Sloveniji sosednji avstrijski Štajerski so jih doslej našteli 188, medtem ko na avstrijskem Koroškem "le" 29, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Na Kitajskem samo ena nova okužba s koronavirusom in 12 uvoženih, v Južni Koreji število okuženih znova raste

Na Kitajskem so danes zabeležili le en domači primer okužbe z novim koronavirusom in 12 "uvoženih" primerov. Bolezni covid-19, ki jo povzroča virus, je podleglo še 11 ljudi. V Južni Koreji se je medtem drugi dan zapored povečalo število novih okužb.

Po uvedbi stroge karantene zlasti za 11-milijonsko mesto Wuhan in provinco Hubei, kjer se je začel širiti novi koronavirus, se je v zadnjih dneh širjenje virusa močno omejilo. Izven province Hubei že več dni niso zabeležili nobenega novega primera okužbe, ki bi bil posledica prenosa v državi.

Vendar pa zdaj na Kitajsko prihaja vse več "uvoženih" primerov okuženih. V to državo z letali prihaja okoli 20.000 ljudi dnevno in doslej so skupaj zabeležili že 155 okuženih ljudi, ki so prišli iz tujine, je sporočila nacionalna komisija za zdravje.

Peking je zato v ponedeljek uvedel obvezno 14-dnevno karanteno v posebej določenih hotelih in namestitvah za skoraj vse, ki pridejo iz tujine. Le tisti, ki živijo sami, ali pa mladoletniki, starostniki, nosečnice ali tisti, ki imajo posebne potrebe, gredo lahko v samoizolacijo v svojem domu.