Epidemija je prisilila več držav v preložitev načrtovanih volitev. V nastalih razmerah je postalo celo precej bolj presenetljivo, če volitve niso preložene in jih izvedejo. To se je pokazalo minulo nedeljo, ko so v Franciji kljub vse strožjim ukrepom proti širjenju virusa imeli lokalne volitve, potem pa naglo odpovedali njihov drugi krog. V bolj decentraliziranih Združenih državah potekajo strankarske volitve predsedniških kandidatov. Včeraj so jih izpeljali v Arizoni, Illinoisu in na Floridi, kar pa je prineslo precej zapletov zaradi varnostnih ukrepov in pomanjkanja osebja, po prvih podatkih pa je bila udeležba slabša kot v preteklosti. To najbolj velja za Florido, kjer je veliko starejšega prebivalstva. Po drugi strani so se oblasti v Ohiu, kjer bi včeraj tudi morali izbirati med predsedniškimi kandidati, odločile za preložitev volitev. Že prej so jih preložili tudi v Georgii, kjer bi morale biti prihodnji teden, ter še v treh zveznih državah.

V Evropi so preložitev parlamentarnih volitev napovedali v Srbiji in Severni Makedoniji. V Srbiji bi morale biti 26. aprila, a je predsednik Aleksandar Vučić sporočil, da jih bodo preložili. Kdaj bodo, ni znano, ugiba se o jesenskem datumu. V Skopju so se vodje strank včeraj na srečanju s predsednikom države Stevom Panderovskim dogovorile za preložitev volitev, ki bi morale biti 12. aprila. Novega datuma niso napovedali in bržkone čakajo na razvoj dogodkov.

V Veliki Britaniji so že prejšnji teden za leto dni preložili majske lokalne volitve. V Italiji so preložili referendum o ustavnih spremembah, ki bi moral biti 29. marca, v Baskiji pa regionalne volitve. Pričakovati je, da bo podobnih preložitev še več, dokler se razmere ne normalizirajo. ba