Posamezniku, ki kašlja ali kaže druge znake okužbe dihal, lahko njegov zdravnik bolniški list po novem izda brez pregleda v ambulanti in zdravstvene kartice. Na ta način si lahko starši uredijo tudi bolniški dopust za nego otroka.

Lažje do bolniškega dopusta za nazaj

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je sledil opozorilom družinskih zdravnikov, da bo tako lažje ustavljati širjenje okužb z novim koronavirusom. Bolniki se bodo lahko z zdravnikom o svojem počutju in bolniškem dopustu pogovarjali po telefonu, elektronski pošti, skypu in prek drugih oblik telekomunikacije.

Bolniške liste bo mogoče pri daljših bolniških odsotnostih po novem izdajati tudi za naprej – kadar bo to v skladu z odločbo imenovanega zdravnika ZZZS oziroma zdravstvene komisije. Kadar bolniku ne bo uspelo navezati stika s svojim osebnim zdravnikom, pa bo lahko bolniški dopust uredil tudi za nazaj – če so od njegovega začetka minili več kot trije dnevi (takšen je bil dosedanji rok).

Bolnik, ki mu je zdravnik zaradi okužbe dihal odredil izolacijo, bo prejemal 90-odstotno nadomestilo. Če bo zdravnik ocenil, da gre za kakšno drugo bolezen in da izolacija ni potrebna, bo bolniško nadomestilo 80-odstotno. Kot smo že poročali, na ZZZS zaradi širjenja okužb z novim koronavirusom pričakujejo občutno povečanje bolniških odsotnosti. »Lahko da bodo oboleli doma tudi po mesec dni,« napoveduje generalni direktor ZZZS Marjan Sušelj.

Svojci gredo lahko na delo

V prihodnjih dneh in tednih bodo številni ljudje z okužbami dihal ostajali v samoizolaciji na domu. Njihovi svojci gredo lahko v službo, je včeraj sporočila Bojana Beović, ki vodi strokovno skupino za podporo vladnemu kriznemu štabu. Pomembno pa je, da se oboleli zadržujejo v drugih prostorih kot svojci in da ne jedo skupaj, je poudarila.

Ukrepi, s katerimi Slovenija upočasnjuje širjenje okužb, lahko epidemijo podaljšajo, je pojasnila Beovićeva. To je lahko dobro, saj je zelo pomembno, da ne zboli preveč ljudi hkrati. Če bi novemu koronavirusu pustili prosto pot, bi lahko zajel od štirideset do šestdeset odstotkov prebivalstva. V tem primeru bi bolezen verjetno izzvenela sama, ugotavlja Beovićeva, a bi bil davek zaradi številnih smrti in hudih obolenj previsok. Kitajske izkušnje kažejo, da se splača krivuljo okužb sploščiti, tako da zdravstvo lažje poskrbi za huje obolele. V nekaterih delih Kitajske, kjer so se okužbe širile počasi, je bila smrtnost 0,7-odstotna, je spomnila Beovićeva; kjer jim širjenja ni uspelo obvladovati, pa je bila tudi do šestodstotna.

Kako se bodo okužbe širile v prihodnjih mesecih, še ni mogoče z gotovostjo napovedati. Po besedah Beovićeve se bo obolevanje morda ustavilo s poletjem, lahko pa se novi koronavirus vrne jeseni. Veliko bo odvisno tudi od tega, kdaj bo imela stroka na voljo cepiva in zdravila, s katerimi bo lahko pomagala bolnikom.