Ameriški vojaki se bodo v naslednjih tednih umaknili iz treh od osmih vojaških oporišč v Iraku in jih prepustili domači vojski. To odločitev je sprejela Bela hiša v teh dneh, ko se znova zaostrujejo napetosti med ameriško vojsko in iraškimi šiitskimi milicami, ki jih podpira Iran. Vsega skupaj je v Iraku 5200 ameriških vojakov in ni še jasno, ali se bodo vojaki iz treh oporišč preselili v druga oporišča v Iraku ali pa se bodo vrnili domov.

Neprijetno sobivanje Američanov in šiitskih milic

Gre za tri oporišča v bližini meje s Sirijo, na ozemlju, ki ga je Islamska država zavzela zelo zgodaj, leta 2014, in ki je bilo eno zadnjih območij, ki so si ga iraške sile ponovno priborile, šele novembra 2017. Potem so na obeh straneh meje, iraški in sirski, vse bolj prevzemale nadzor proiranske šiitske milice. Za ameriške vojake iz teh oporišč je že leta 2018 postalo zelo neprijetno, ko so morali voziti mimo kontrolnih točk šiitskih milic, ki so bile zaradi Trumpove politike do Irana vse bolj sovražne do Američanov. Trdile so, da je ameriška navzočnost nepotrebna. Zlasti od oktobra lani, ko so morale odvračati pozornost od velikih demonstracij Iračanov proti iranski prevladi v Iraku, so grozile, da bodo Američane prisilile k odhodu, če ne bodo odšli sami. Tako so začele raketne napade nanje. Ko so Američani januarja na iraških tleh likvidirali iranskega poveljnika Kasima Sulejmanija, ki so mu bile podrejene tudi iraške šiitske milice, pa se je položaj zaostril do skrajnosti. Tedaj je iraški parlament glasoval za izgon vseh tujih sil iz Iraka.

Na baze 160 raket

Od oktobra lani je v oporišča mednarodne koalicije v Iraku, ki jo vodijo ZDA, priletelo 160 raket v skupno 24 napadih, za nobenega pa šiitske milice niso prevzele odgovornosti. Prejšnji teden so bili v raketnem napadu na oporišče severno od Bagdada ubiti Američana in Britanec. ZDA so se maščevale z napadom na skladišče streliva ene od šiitskih milic. Umrlo je šest Iračanov, a ti naj bi bili pripadniki redne vojske in policije.

Nov raketni napad šiitskih milic se je zgodil v noči na torek. To je že tretji tak napad v zadnjem tednu dni. Tarča je bilo tokrat oporišče Basmaja, 60 kilometrov južno od Bagdada, kjer španski, ameriški, britanski, kanadski in avstralski vojaki urijo Iračane, tudi v uporabi tankov.