Potem ko je direktor slovenjgraške bolnišnice Janez Lavre danes potrdil, da so pri štirih zaposlenih testi potrdili, da so se okužili s koronavirusom in je še 17 drugih zaposlenih ostalo v samoizolaciji, ni več dvoma, da se je virus pojavil tudi v omenjeni regiji. Prek Mestne občine Slovenj Gradec pa se je javnosti oglasil par iz Koroške, ki je bil prvi okužen z virusom covid-19, kakor se uradno imenuje. A Korošca sta okužbo, na srečo, prebolela v blažji obliki in že popolnoma ozdravela, zdaj pa s svojo izkušnjo opogumljata vse, ki se s to boleznijo soočajo ta hip.


»Po vsem lepem, kar sva doživela na Daljnem vzhodu, nas je ob zaključku križarjenja doletela precej neprijetna stvar, 14-dnevna stroga karantena na ladji. Za ta ukrep so se oblasti odločile, ker je bilo na ladji nekaj potnikov okuženih s koronavirusom. Vsi smo prejeli v kabine termometre za merjenje telesne temperature z napotkom, naj bomo pozorni na vse morebitne spremembe, predvsem pa na kašelj, povišano temperaturo, kihanje in oteženo dihanje. Žal so se po nekaj dneh karantene tudi pri nama pojavili blagi simptomi prehlada, ki sva jih sprva pripisovala 24-urnemu bivanju v klimatizirani ladijski kabini, saj drugega zračenja ni imela. Pri odvzemu brisa pa so tudi pri nama ugotovili prisotnost virusa, zato sva bila premeščena na infekcijsko kliniko, kjer so naju zadržali, dokler nista bila dva zaporedna brisa negativna,« sta Korošca zapisala v svoji izjavi, namenjeni širši javnosti.

Če okužbo prebolite vi, ni nujno, da jo bodo vsi

A sta imela srečo, pravita, da sta v primerjavi s številnimi drugimi na ladji, ki so imeli težjo obliko okužbe, sama obolela za lažjo. »V času opazovanja soljudi, ki so zaradi bolezni zelo trpeli, nekateri pa celo umrli, spoznaš, kako pomembni in ključni so pravočasni ukrepi, na katere nas vsakodnevno opozarjajo pristojne državne in občinske službe,« sta zapisala Korošca in položila na srce vsem, da ne bodimo lahkomiselni. »Življenje je dragoceno in četudi boste morda prestali okužbo brez posledic, to ne pomeni, da jo bodo tudi vsi vaši bližnji – in bo koga bolezen tudi stala življenje. Zato bodite odgovorni do sebe in drugih in se ne družite, izogibajte se stikom, poskrbite za higieno in razkuževanje ter zdržite v samoizolaciji. Če pa morate v službo, se dobro zaščitite. Drživa pesti, da se okužba ne razširi in da bomo epidemijo s skupnim prizadevanjem zajezili in končali. Vso srečo in ostanite doma,« je sklenil par iz Koroške, njunemu pozivu pa so se seveda pridružili tudi vsi v slovenjgraški občinski upravi.