Na seji španskega senata je bila v dvorani prisotna le predsednica senata Pilar Llop in še nekaj uradnikov. Senatorji so odločali preko video povezave.

Makedonski zunanji minister Nikola Dimitrov se je Madridu že zahvalil za podporo. »V imenu vlade in makedonskih državljanov naj se zahvalim Španiji in njenemu zunanjemu ministru, da ste odločali o tem v tako težavnih okoliščinah za Španijo, Evropo in svet,« je dejal v Skopju na skupni novinarski konferenci s španskim veleposlanikom Emiliom Lorenzom Serro.

Španija je s tem postala 29. in zadnja članica Nata, ki je ratificirala pristopni protokol Severne Makedonije k severnoatlantskemu zavezništvu. Zdaj bo sledila le še predložitev ratifikacijskih listin v Washington ameriški vladi, ki je depozitar severnoatlantske pogodbe, nato pa bo Severna Makedonija lahko postala 30. polnopravna članica Nata.

Ratifikacija pristopnega protokola v Španiji se je zavlekla zaradi dolgotrajnega sestavljanja vlade in ponavljanja volitev. Sprva je bilo predvideno, da bo protokol kot zadnja ratificirala Severna Makedonija, a je to storila že 11. februarja, tudi zaradi razpustitve parlamenta pred predčasnimi volitvami.

Slovenija je pristopni protokol Severne Makedonije v Nato ratificirala 12. februarja lani, takoj za Grčijo, katere ratifikacija je bila del sporazuma, v okviru katerega se je zdaj Severna Makedonija preimenovala v zameno za nadaljevanje poti v evroatlantske integracije.

A medtem ko je makedonska pot med polnopravne članice Nata uspešno zaključena, se je njena pot v EU zaradi nasprotovanja predvsem Francije za zdaj ustavila. To je povzročilo odstop vlade pod vodstvom socialdemokrata Zorana Zaeva in predčasne volitve, ki naj bi jih imeli 12. aprila.