Potem, ko je Odbojkarska zveza Slovenije prejšnji teden po izredni seji predsedstva in tekmovalno-registracijske komisije do nadaljnjega prekinila vsa uradna tekmovanja, so se pri slovenski krovni odbojkarski organizaciji sedaj odločili, da je prvenstvo za sezono 2019/20 zaključeno.

»Odločitev o prekinitvi vseh tekmovanj smo na Odbojkarski zvezi Slovenije sprejeli med prvimi in glede na razmere je bila tokratna odločitev, da s prvenstvom zaključimo, edino logično nadaljevanje. Tekmovanje smo uspeli pripeljati do faze, ko lahko precej realno določimo končni vrstni red. Za enak korak so se pred nami že odločile Nemčija, Avstrija, Švica, Finska, Estonija in Belgija. Po moji oceni smo kot krovna organizacija reagirali dobro in če bodo razmere vplivale tudi na preostala naša tekmovanja, bomo na OZS poskrbeli, da klubom oz. ekipam v naših ligah zagotovimo transparentnost nastopanja tudi v sezoni 2020/21« je v sporočili za javnost pojasnil predsednik OZS Metod Ropret.

Moštva v elitni slovenski ligi so prvenstvo tako zaključila po rednem delu prvenstva in tekmah v modri oz. zeleni skupini, pred njimi je bila le še končnica. Slovenske prvake in prvakinje ter nosilce odličij so torej določile trenutne lestvice.

Pri moških je naslov državnih prvakov šestnajstič pripadel odbojkarjem ACH Volleyja Ljubljana, za katere je to že tretja lovorika v letošnji sezoni, saj so se veselili tudi zmag v pokalnem tekmovanju in v srednjeevropski ligi MEVZA. Drugo mesto je pripadlo Calcit Volleyju, tretje Merkur Mariboru.

Odbojkarice Calcit Volleyja so si prvo mesto na lestvici pred začetkom končnice zagotovile z zmago v zadnjem krogu, ko so v začetku marca na gostovanju v Mariboru premagale Novo KBM Branik in večne tekmice izrinile z vrha razpredelnice. Kamničanke se tako veselijo svojega četrtega naslova, zadnjič so bile najboljše v sezoni 2015/16 in druge letošnje lovorike, saj so slavile tudi v srednjeevropski ligi. Tretje mesto je osvojil SIP Šempeter.

Velja omeniti še fair play potezo Krke, ki je kljub temu, da zadnja tekma 6. kroga modre skupine ni bila odigrana, sprejela uvrstitev na 6. mesto, 5. mesto pa prepustila Panviti Pomgrad.